Italija: Desni centar želi Berlusconija za predsjednika, lijevi centar zabrinut

Italijanske stranke desnog centra rekle su da će u parlamentu tražiti širu podršku za Silvija Berlusconija, ali nijedan od dva glavna bloka nema dovoljnu podršku da progura kandidata za šefa države.

Berlusconi potencijalno stoji na putu premijeru Mariju Draghiju da dođe na predsjedničku poziciju (ANSA)

Italijanske stranke desnog centra potvrdile su da žele da Silvio Berlusconi bude sljedeći predsjednik države i rekle su u zajedničkoj izjavi da će tražiti u parlamentu širu podršku za njega.

“Čelnici koalicije složili su se da je Silvio Berlusconi prava osoba za tu visoku dužnost u ovim teškim vremenima”, rekli su šefovi desnog centra nakon sastanka u Berlusconijevoj rimskoj vili.

Italijanska Demokratska stranka (PD) lijevog centra, koja je kategorički isključila pružanje podrške Berlusconijevoj kandidaturi za šefa države, saopćila je da je “razočarana i zabrinuta” zbog te odluke.

Više od hiljadu parlamentaraca i regionalnih delegata počinje glasati 24. januara a Berlusconi potencijalno stoji na putu premijeru Mariju Draghiju koji izgleda također želi tu prestižnu poziciju, prenosi Hina.

Nijedan od dva glavna bloka nema dovoljnu podršku da progura kandidata za šefa države i PD je pozvao sve stranke da pokušaju postići konsenzus o osobi koja ne izaziva tolike podjele kao 85-godišnji Berlusconi.

Osuđen za poreznu prevaru

Pokret pet zvijezda, koji ima najveći broj parlamentaraca, ponovio je da nikada ne bi mogao podržati Berlusconija, koji je bio osuđen za poreznu prevaru a i dalje je suočen sa suđenjem vezano uz “bunga bunga” razvratne zabave.

“Danas je potrebno ostaviti po strani stranačku pripadnost, sve političke snage moraju se okupiti oko osobe koja može predstavljati Italijane i zemlju”, rekao je potpredsjednik Pokreta Mario Turco.

Blok desnog centra uključuje Ligu, Italijansku braću i Berlusconijevu stranku Naprijed Italija. Iako su neki od njihovih pristalica izrazili svoje sumnje u pogledu Berlusconija, u izjavi se obećava da će pokušati dobiti “široku podršku” za njega među zastupnicima.

Također su pozvali bivšeg premijera da otvoreno kaže da želi tu dužnost.

Berlusconi iza kulisa neumorno vodi kampanju kako bi uvjerio zastupnike da glasaju za njega. U tu svrhu mobilizirao je i svoje medijsko carstvo.

Izvor: Agencije