FARC mora isplatiti 36 miliona dolara zbog otmice predsjedničke kandidatkinje

Američki sud naredio je bivšim vođama kolumbijske ljevičarske paravojne organizacije FARC da isplate odštetu od 36 miliona dolara zbog otmice predsjedničke kandidatkinje Ingrid Betancourt.

FARC je 23. februara 2002. oteo bivšu kolumbijsku senatoricu Ingrid Betancourt , koja ima i francusko državljanstvo, za vrijeme predsjedničke kampanje (EPA)

Američki sud naredio je bivšim vođama kolumbijske ljevičarske paravojne organizacije FARC da isplate odštetu od 36 miliona dolara zbog otmice predsjedničke kandidatkinje Ingrid Betancourt koja je bila u zatočeništvu od 2002. do 2008.

Prema presudi saveznog suda u Pennsylvaniji od 4. septembra, koja je dostupna javnosti od četvrtka, Lawrence Delloye, sin iz prvog braka Ingrid Betancourt s Francuzom Fabriceom Delloyeom, ima pravo na 12 miliona dolara odštete i mogao bi dobiti trostruko više kada se doda naknada za pretrpljenu bol te sudski troškovi, prenosi Hina.

Američki državljanin Delloye, koji je poznat i kao Lorenzo, bio je tinejdžer kada mu je FARC oteo majku.

On je tužio 14 bivših vođa Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) u junu 2018., tražeći odštetu sukladno Zakonu o suzbijanju terorizma po kojemu žrtve terorizma mogu tražiti odštetu na američkim saveznim sudovima.

Njegovi advokati iz kompanije Scarinci Hollenbeck objavili su saopćenjem da je sudac Matthew Brann odredio da Deloyeu ukupno pripada “više od 36 miliona dolara”.

Sud je uzeo u obzir Delloyevu izjavu da je otmica “uništila njegov osjećaj povjerenja, vjere u život i druge te je oštetila njegovu mogućnost da pokaže privrženost i bude voljen”.

‘Psihološka tortura’

Delloye kaže da ga je FARC također podvrgnuo “psihološkoj torturi” te da je bio emocionalno osamljen pošto šest godina nije bilo njegove majke.

FARC je 23. februara 2002. oteo bivšu kolumbijsku senatoricu, koja ima i francusko državljanstvo, za vrijeme predsjedničke kampanje.

Betancourt danas ima 60 godina, a sin joj je u vrijeme otmice imao 13.

Kolumbijska je vojska spasila Betancourt šest godina kasnije, 2. jula 2009.

Sudac je istaknuo u presudi da Delloyu nije bilo lako “ponovno se povezati s majkom” te da i dalje ima emocionalne probleme zbog otmice.

Betancourt je godinama tražila kompenzaciju zbog psihičkih problema prouzročenih otmicom.

Mirovnim sporazumom između FARC-a i kolumbijske vlade 2016. pobunjenički je pokret postao legalna politička stranka, što je dovelo do dramatičnog smanjenja nasilja, iako brojne oružane grupe nastavljaju djelovati protiv vlade, uključujući disidente FARC-a.

State Department je u novembru 2021. uklonio FARC s popisa terorističkih organizacija, ali nije promijenio stav o kaznenom progonu bivših vođa te grupe.

Izvor: Agencije