Sjevernokorejski hakeri u 2021. ukrali 400 miliona dolara u kriptovalutama

UN optužuje Pjongjang za krađu fondova koje koristi za finansiranje nuklearnih i balističkih programa, izbjegavajući sankcije.

Vlasti su zabranile uvoz hardvera za kriptorudarenje dok se ne donesu novi propisi (EPA)

Sjeverna Koreja je prošle godine izvršila sedam napada na platforme za kriptovalute i izvukla skoro 400 miiona dolara vrijedna digitalna sredstava, u jednoj od najuspješnijih godina u svojim aktivnostima, kaže se u novoj analizi.

„Od 2020. do 2021., broj hakerskih napada povezanih sa Sjevernom Korejom porastao je sa četiri na sedam, a vrijednost izvučenih sredstava je skočila za 40 posto“, kaže se u izvještaju eksperata Chainalysisa.

“Kada je Sjeverna Koreja preuzela kontrolu nad sredstvima, počela je pažljiv proces pranja novca kako bi ga prikrila i unovčila”, dodaje se, prenosi Reuters.

Tijelo eksperata Ujedinjenih nacija koje nadgleda sankcije Sjevernoj Koreji optužuje Pjongjang za krađu fondova koje koristi za finansiranje nuklearnih i balističkih programa, izbjegavajući sankcije.

Poriču hakiranje

Sjeverna Koreja nije odgovorila na upit za komentarom, ali ranije je objavljivala izjave u kojima je poricala hakiranje.

Prošle godine, SAD je optužio tri sjevernokorejska programera koji rade za državnu obavještajnu službi, za dugogodišnju krađu vrijednu 1,3 milijardi dolara u novcu i kriptovalutama, oštetivši kompanije poput banaka, pa čak i holivudskog filmskog studija.

Chainalysis nije imenovao mete hakerskih napada.

Većinu prošlogodišnjih napada vjerovatno je izvršila grupa Lazarus, koja je pod sankcijama SAD-a,  koju kontroliše glavna sjevernokorejska obavještajna služba.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada