Rusija NATO-u: Odgovor o neširenju naredne sedmice

Ruski šef diplomatije Lavrov poručio Alijansi kako je Moskvi ponestalo strpljenja.

Lavrov: Zapad je vođen ohološću i povećao je tenzije kršenjem svojim obaveza i potezima protiv zdravog razuma (EPA)

Rusija je zatražila da Sjevernoatlantska alijansa (NATO) naredne sedmice odgovori na njen zahtjev za davanje garancija o neširenju na istok, iako je alijansa već odbacila mogućnost da pristane na to, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas kako su zahtjevi da se NATO neće širiti ni razmještati oružje u Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike ključni za napredak u pregovorima o ukrajinskoj krizi.

Hakerski napadi

Šef ruske diplomatije je kazao da Moskva neće beskonačno čekati i kako slijedeće sedmice očekuje pismeni odgovor Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a na njene zahtjeve, navodeći da razmještanje NATO vojnika i oružja u blizini ruske granice predstavlja sigurnosni izazov koji odmah mora biti riješen.

„Ponestalo nam je strpljenja. Zapad je vođen ohološću i povećao je tenzije kršenjem svojim obaveza i potezima protiv zdravog razuma“, naveo je Lavrov.

U jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom, ta zemlja je danas pogođena obimnim hakerskim napadom kojim su oboreni siteovi više Vladinih agencija.

Crvena linija Moskve

Ovosedmični pregovori SAD-a i Rusije u Ženevi i sastanak Vijeća NATO-Rusija u Briselu održani su u vrijeme strahovanja Kijeva i Zapada da gomilanje ruskih snaga blizu Ukrajine nagovještava rusku invaziju na tu zemlju.

Rusija, koja je 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim, negira da planira napad na Ukrajinu, ali je upozorila Zapad da širenje NATO-a na tu i druge bivše sovjetske zemlje predstavlja “crvenu liniju” koja se ne smije preći.

Washington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahtev Moskve za davanje sigurnosnih garancija o neširenju NATO-a, ali su se dvije strane složile da ostave otvorena vrata za dalje razgovore o kontroli naoružanja i mjerama izgradnje povjerenja.

Izvor: Agencije