Poljski zastupnici usvojili sporni zakon o jačanju vladine kontrole nad školama

Donji dom poljskog parlamenta izglasao je zakon na prijedlog vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) kojim se povećava kontrola vlade nad školama.

Zakon je izglasan sa 227 glasova za i 214 glasova protiv, te sad čeka odluku senata (EPA)

Donji dom poljskog parlamenta izglasao je u četvrtak zakon na prijedlog vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) kojim se povećava kontrola vlade nad školama, a kritičari tvrde da bi mogao ograničiti pristup učenju o LGBT zajednici i reproduktivnim pravima.

Zakon je izglasan sa 227 glasova za i 214 glasova protiv, te sad čeka odluku senata, prenosi Hina.

Stranka PiS smatra da treba uvesti promjene kako bi zaštitili djecu, no opozicija tvrdi da je zakon dio većeg plana kojim se nastoji ukloniti liberalne vrijednosti iz javnoga života.

Upozoravaju da bi se zakonom mogla ograničiti prava roditelja da odlučuju o obrazovanju djece, a uprave škola neće ništa moći poduzeti po tom pitanju.

Ako zakon stupi na snagu, izvannastavne aktivnosti koje u školama održavaju nevladine organizacije moći će se održavati samo ako ih odobri vladin inspektor. Ovaj zakon također će omogućiti lakše otpuštanje direktora škola.

‘Politizacija škola’

Ministar obrazovanja Przemyslaw Czarnek kazao je da bi inspektori trebali imati pravo obustaviti održavanje programa koji bi mogao “ugroziti moralnost djece”, pogotovo kad je riječ o seksualnom obrazovanju.

Ljevičarska zastupnica Agnieszka Dziemianowicz-Bak na Twitteru je objavila da ministar Czarnek radi na “politizaciji škola u Poljskoj” umjesto da se bavi problemom depresije i ekstremnog siromaštva među poljskom djecom.

Otkad je 2015. godine došla na vlast, nacionalistička vlada uvela je niz obrazovnih reformi kojima nastoji odbraniti tradicionalne kršćanske vrijednosti te poučiti djecu nacionalnom ponosu i historiji Poljske.

Zakonu prijeti odbijanje u senatu u kojemu dominira opozicija, a u tom slučaju vratio bi se u donji dom parlamenta gdje bi se održalo još jedno glasanje. Ako ponovno bude izglasan, o zakonu izravno odlučuje predsjednik Andrzej Duda, partner PiS-a. Dudin savjetnik u četvrtak je izjavio da će se predsjednik uskoro sastati s ministrom Czarnekom kako bi razgovarali o tom pitanju.

Izvor: Agencije