Napad na Capitol: Uhapšen vođa američke grupe krajnje desnice

Stewart Rhodes (56) je optužen za “pobunu” zajedno s još deset članova Oath Keepersa.

Dva dana nakon predsjedničkih izbora 3. januara 2020. Rhodes je u šifriranom razgovoru s drugim članovima rekao: "Neće proći bez građanskog rata" (AP)

Harizmatični vođa i osnivač Oath Keepersa, jedne od glavnih grupa američke krajnje desnice, uhapšen je u četvrtak pod optužbom za “pobunu” zbog učešća u nasilnom upadu na Capitol 6. januara 2021, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Riječ je o do sada najtežoj tački optužnice protiv učesnika napada na zgradu Kongresa u kojoj su zastupnici u to vrijeme trebali potvrditi pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

U drugom dijelu te sveobuhvatne istrage parlamentarna komisija zadužena za istragu događaja 6. januara i utvrđivanje odgovornosti Donalda Trumpa objavila je u četvrtak da je pozvalo radi svjedočenja društvene mreže Alphabet, matičnu firmu Youtubea, Metu (bivši Facebook), Reddit i Twitter.

Zastupnici žele saznati „u kojoj je mjeri širenje lažnih informacija i ekstremističkog nasilja pridonijelo“ tom napadu i jesu li te kompanije donijele mjere kako bi spriječile svoje platforme da postanu sredstvo radikalizacije.

Zločinačko udruživanje

Stewart Rhodes (56) je optužen za “pobunu” zajedno s još deset članova Oath Keepersa. Devet ih je već privedeno i čeka ih kazneni progon za “zločinačko udruživanje” radi ometanja službenog procesa i za nasilje, što uključuje određeni stepen koordinacije.

Optužba za “pobunu”, koja se rijetko koristi i za koju je predviđena kazna 20 godina zatvora, još je teža. Ona podrazumijeva urotu protiv Vlade ili njenih zakona, što ima veću političku snagu.

Dva dana nakon predsjedničkih izbora 3. januara 2020. Rhodes je u šifriranom razgovoru s drugim članovima rekao: “Neće proći bez građanskog rata”, navodi se u optužnici. Rhodes se prije 6. januara “udružio” s pojedinim suoptuženicima “kako bi spriječio mirni prijenos vlasti” i to “nasilnim putem”, navodi se.

Uhapšeni članovi Oath Keepersa su tako “organizirali prijevoz iz čitave zemlje u Washington, nabavili svakovrsno oružje, obukli vojnu uniformu i bili spremni odgovoriti na Rhodesov poziv na oružje”.

Cilj im je bio “nasilu ući i pokušati preuzeti kontrolu” u Capitolu, piše u dokumentu.

U trenutku napada Rhodes, bivši vojnik koji je 2009. osnovao Oath Keepers, bio je u blizini, ali nije sigurno je li ušao u prostor oko Capitola.

Stotine uhapšenih

Rhodes, prepoznatljiv po povezu preko lijevog oka, glavna je osoba te paravojne, uvelike decentralizirane organizacije s više hiljada članova, navodi Antiklevetnička liga (ADL) koja se bori protiv rasizma i antisemitizma.

Oath Keepersi se protive saveznoj vladi koju optužuju da je dio svjetske urote koja želi oduzeti prava američkim građanima, u prvom redu pravo na nošenje oružja. Organizacija uglavnom vrbuje vojnike, policajce, vatrogasce i pripadnike spasilačke službe koji prisežu da će štititi američki Ustav “od stranih i domaćih neprijatelja”, navodi ADL.

Ulazeći u Oath Keeperse obećavaju i da neće izvršiti nikakvu naredbu “tiranske vlade” kojom bi se kršio Ustav, kao što je naredba o “razoružavanju Amerikanaca” ili o uvođenju vanrednog stanja u zemlji.

Njegovi članovi, u vojnoj uniformi i s oružjem, postali su zapaženiji 2020. kao učesnici protesta protiv mjera uvedenih u nekim saveznim državama radi suzbijanja pandemije korona virusa. Moglo ih se vidjeti i na velikim protivrasističkim demonstracijama koji su potresali zemlju u kojima su, tvrde, štitili trgovine od pljačkaša.

Od 6. januara 2021. više od 725 ljudi – među kojima su članovi krajnjih desničarskih grupa Proud Boysa, Oath Keepersa i Three Percentersa – uhapšeno je zbog sudjelovanja u napadu na Capitol.

Izvor: Agencije