Kalifornijski guverner odbio uvjetni otpust ubici Roberta Kennedyja

Guverner Gavin Newsom ocijenio je da je 77-godišnji zatvorenik i dalje “prijetnja javnoj sigurnosti” te da ne želi “preuzeti odgovornost u tom zločinu”.

"Sirhanovo ubistvo senatora Kennedyja među najpoznatijim je zločinima u američkoj historiji", napisao je guverner Newsom u saopćenju (EPA)

Kalifornijski guverner je odbio zahtjev Sirhana Sirhana, ubojice Roberta Kennedyja, za uvjetni otpust, premda mu je posebna komisija ljetos dala svoje odobrenje, prenosi Hina.

Guverner Gavin Newsom ocijenio je da je 77-godišnji zatvorenik i dalje “prijetnja javnoj sigurnosti” te da ne želi “preuzeti odgovornost u tom zločinu”, ističe se u saopćenju njegova ureda.

Sirhan Sirhan proglašen je krivim 17. aprila 1969. za ubistvo newyorškog senatora, mlađeg brata Johna Fitzgeralda Kennedyja. Osuđen je na smrt, ali mu je 1972. kazna preinačena u doživotni zatvor zahvaljujući kratkotrajnom ukidanju smrtne kazne u Kaliforniji.

U avgustu 2021. kalifornijska komisija za uvjetni otpust na kraju je odobrila Sirhanovo puštanje na slobodu pošto ga je petnaest puta odbilo.

Odluka se zatim šalje guverneru koji ju može odbiti ili izmijeniti.

Kennedy ubijen u hotelu

“Sirhanovo ubistvo senatora Kennedyja među najpoznatijim je zločinima u američkoj historiji”, napisao je guverner Newsom u saopćenju.

“Nakon desetljeća provedenih u zatvoru on još nije ispravio mane koje su ga navele na ubistvo senatora Kennedyja. Sirhan nije dovoljno priseban da ne bi opet donio istu opasnu odluku”, dodao je.

Palestinski useljenik Sirhan Sirhan ubio je “Bobbyja” Kennedyja u hotelu Ambassador u Los Angelesu dok je vodio kampanju za kandidata demokratske stranke na predsjedničkim izborima. Pet osoba je pritom ranjeno.

Ubica je tada svoj čin opravdao Kennedyjevom podrškom prodaji vojnih aviona Izraelu.

U prethodnom zahtjevu za uvjetni otpust koji je podnio 2016., Sirhan je rekao je tu večer previše popio i da bi volio “da se ništa nije dogodilo”. Usto je rekao da ga je na priznanje zločina tokom suđenja naveo njegov advokat koji ga je loše savjetovao i uvjerio ga da je kriv.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada