Mediji: Dok je kraljica tugovala, Johnsonova vlada pravila zabave

Prema novim izvještajima, u Johnsonovoj rezidenciji je uoči sahrane princa Phillipea održana zabava sa alkoholom i plesom na kojoj su navodno bili i članovi britanske vlade.

Fotografija na kojoj kraljica sama sjedi na memorijalnoj službi bila je najbolja ilustracija Velike Britanije pod 'lockdownom' (Reuters)

Gnjev britanske javnosti zbog zabava koje je vlada premijera Borisa Johnsona održavala za vrijeme lockdowna u toj zemlji zbog pandemije sve je veći, a prema novom izvještaju, vlada je održala nekoliko društvenih događaja i prošle godine, dok je kraljica Elizabeta II žalila smrt svog supruga.

Daily Telegraph je objavio da su 16. aprila 2021. godine, uoči sahrane princa Phillipea, u Johnsonovoj zvaničnoj rezidenciji održane dvije zabave na kojima se konzumirao alkohol, što predstavlja kršenje mjera koje su se odnosile na okupljanja.

Tada se u rezidenciji u Chequersu navodno okupilo 30-ak osoba, koje su uživale u alkoholu i plesu, a zabava je nastavljena u bašti Downing Streetu, te je trajala do ranih jutarnjih sati.

Sljedećeg dana, kraljica Elizabeta se oprostila od preminulog supruga.

Fotografija na kojoj kraljica sama sjedi sa memorijalnoj službi bila je najbolja ilustracija Velike Britanije pod lockdownom.

‘Puštali muziku i slomili ljuljačku’

Društvo sa zabave je navodno kupovalo alkohol u obližnjem supermarketu i donosilo u torbama, sa laptopa u podrumu su puštali muziku, te polomili ljuljačku koju je koristio mlađi premijerov sin, izvijestio je Telegraph, pozivajući se na neimenovane svjedoke.

U to vrijeme, Britancima nije bilo dozvoljeno družiti se u zatvorenim prostorima, dok su okupljanja u zatvorenom prostoru bila ograničena na šest osoba ili dva različita kućanstva.

Johnson, koji je 2019. tijesno dobio izbore, suočava se sa velikom krizom nakon nekoliko skandala za vrijeme lockdowna.

Premijer je dao niz objašnjenja za ta ukupljanja.

Javili su se i pozivi za Johnsona da odstupi sa dužnosti.

Ured britanskog premijera izvinio se u petak kraljici Elizabeti.

Izvor: Al Jazeera i agencije