Hong Kong suspenduje tranzitne letove iz 150 zemalja

U saopštenju aerodroma navodi se da se te mjere preduzimaju kako bi se “pod kontrolu stavilo širenje veoma zarazne omikron varijante” korona virusa.

Vlasti Hong Konga najavile su danas da će aerodrom u gradu biti suspendovan na mjesec dana za tranzitne letove iz oko 150 zemalja i teritorija (EPA)

Vlasti Hong Konga najavile su danas da će aerodrom u gradu biti suspendovan na mjesec dana za tranzitne letove iz oko 150 zemalja i teritorija, koje se smatraju visokorizičnim zbog širenja korona virusa, prenosi Tanjug.

U saopštenju aerodroma navodi se da se te mjere preduzimaju kako bi se “pod kontrolu stavilo širenje veoma zarazne omikron varijante” korona virusa, prenosi Reuters.

Liderka Hong Konga Carrie Lam rekla je da će restriktivne mjere biti produžene i tokom lunarne nove godine koja počinje u februaru, što je tradicionalno vrijeme za šoping i porodična okupljanja.

“Znam da će mnogi biti razočarani, ali kovid još nije pod kontrolom”, rekla je Lam novinarima.

Mjere ekonomske pomoći

Da bi se pomoglo privredi da preživi restrikcije, vlada će donijeti mjere ekonomske pomoći vrijedne 459 miliona dolara.

Mjere se prije svega odnose na objekte koji će morati da se zatvore tokom restrikcija kao što su barovi, klubovi, bioskopi, teretane, kozmetičke salone.

Zatvorene ostaju i osnovne škole i vrtići.

Carrie Lam je najavila i da bi postepeno popuštanje mjera bilo moguće poslije praznika u slučaju da ne dođe do širenja epidemije.

Izvor: Agencije