EU produžila privredne sankcije Rusiji

Odluka o produžetku restriktivnih mjera donesena je nakon posljednje procjene primjene sporazuma iz Minska postignutog 2015. godine.

Sankcije su prvi put uvedene 31. jula 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini (EPA)

Vijeće Evropske unije odlučilo je da do 31. jula 2022. godine produži restriktivne mjere usmjerene na određene privredne sektore Ruske Federacije.

Sankcije su prvi put uvedene 31. jula 2014. kao odgovor na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini, a ograničavaju određenim ruskim bankama i kompanijama pristup primarnim i sekundarnim tržištima kapitala EU i zabranjuju i druge oblike finansijske pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama, prenosi Tanjug.

Restriktivne mjere

Sankcije također zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili transfer svih materijala vezanih za odbranu i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namjene za vojnu upotrebu ili krajnjih vojnih korisnika u Rusiji.

Rusiji se ograničava i pristup određenim osjetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, naprimjer, u proizvodnji i istraživanju nafte.

Odluka o produžetku restriktivnih mjera donesena je nakon posljednje procjene primjene sporazuma iz Minska postignutog 2015. godine u cilju prekida vatre i stabilizacije situacije u Ukrajini.

Izvor: Agencije