Američki senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2

Nekoliko demokrata glasalo je kao republikaci, ali za prihvatanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova.

Sjeverni tok 2, Plinovod
Tekst predviđa sankcije za sve subjekte koji sudjeluju u planiranju, izgradnji i korištenju podmorskog plinovoda (EPA)

Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2, što povezuje Rusiju i Njemačku, a SAD mu se protivi, nije prošao  u američkom Senatu.

Sporni plinovod već godinama dijeli zapadne zemlje pošto je SAD ocijenio da će povećati energetsku ovisnost Evrope o Moskvi.

Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji sudjeluju u planiranju, izgradnji i korištenju tog podmorskog plinovoda dugog 1.230 kilometara.

Nekoliko demokrata glasalo je kao i njihove konzervativni kolege, ali za prihvatanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova.

Teksaški senator Ted Cruz, predlagatelj zakonskog nacrta, izrazio je žaljenje zbog toga što tekst nije prošao.

“Samo brzo uvođenje sankcija može promijeniti Putinovo razmišljanje, spriječiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu prijetnju kakva je Sjeverni tok 2”, istaknuo je u priopćenju nakon glasovanja, prenosi HIna, pozivajući se na AFP.

‘Energija kao oružje’

Plinovod je nedavno postao zanimljiv zbog još jednog razloga – porasta napetosti na ukrajinskoj granici od novembra, kada je Rusija nagomilala svoje snage, potičući bojazan od vojne operacije protiv Kijeva.

Nešto ranije u četvrtak i republikanski čelnik u Senatu, moćni Mitch McConnell, pozvao je da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu pošalje “oštro upozorenje” da se “neće moći koristiti energijom kao oružjem”.

Visokopozicionirani demokratski senatori otkrili su u srijedu još jedan prijedlog sankcija kojima bi se Putina kaznilo u slučaju napada na Ukrajinu.

U tekstu koji ima podršku Bijele kuće, poziva se SAD da “promisli o raspoloživim i o prikladnim mjerama” kojima bi se spriječilo puštanje u rad Sjevernog toka 2 koji se naziva “sredstvom zlonamjernog utjecaja Ruske Federacije”.

Izvor: Agencije