Talibani žele veću ulogu u distribuciji strane međunarodne pomoći

Talibanska administracija koja je preuzela kontrolu nad Afganistanom predložila zajedničko tijelo svojih zvaničnika i međunarodnih predstavnika koje bi koordiniralo milijarde dolara planirane pomoći.

Iznenadno povlačenje strane pomoći prošle godine nakon brzog izlaska SAD-a i pobjede Talibana u augustu ostavilo je krhku ekonomiju Afganistana na rubu kolapsa, a cijene hrane su brzo rasle i uzrokovale raširenu glad (EPA)

Talibanska administracija koja je preuzela kontrolu nad Afganistanom predložila je u srijedu zajedničko tijelo svojih zvaničnika i međunarodnih predstavnika koje bi koordiniralo milijarde dolara planirane pomoći.

Nije bilo jasno hoće li Ujedinjeni narodi i strane vlade podržati bilo kakav takav sporazum jer bi to predstavljalo povećanje pristupa međunarodnim sredstvima od Talibana, čiji su zvaničnici stavljeni po strani zbog sankcija, prenosi Fena.

Iznenadno povlačenje strane pomoći prošle godine nakon brzog izlaska SAD-a i pobjede Talibana u augustu ostavilo je krhku ekonomiju Afganistana na rubu kolapsa, a cijene hrane su brzo rasle i uzrokovale raširenu glad.

Posljedice sankcija

Zapadne sankcije usmjerene na Talibane također su spriječile prolaz osnovnih zaliha hrane i lijekova, iako je to u međuvremenu ublaženo nakon što su Vijeće sigurnosti UN-a i Washington u decembru usvojili izuzeća.

Agencije UN-a u utorak su od donatora zatražile 4,4 milijarde dolara humanitarne pomoći za Afganistan 2022. godine, nazvavši ta sredstva nužnim rješenjem za osiguranje budućnosti zemlje nakon razdoblja previranja obilježenog talibanskim preuzimanjem vlasti i naglim odlaskom američkih snaga, prenijela je Hina.

Ujedinjeni narodi kažu da je zahtjev za pomoć, koji iznosi gotovo četvrtinu BDP-a zemlje, najveći ikad tražen za jednu zemlju i trostruko veći od brojke koju je primila 2021. kada je pala vlada koju je podržavao SAD.

Izvor: Agencije