Štrajk učitelja u Francuskoj zbog lošeg upravljanja korona krizom u školama

Broj slučajeva zaraze u francuskim školama naglo je porastao, dok je zemlja postavila rekord od gotovo 370.000 novih slučajeva u 24 sata.

Iscrpljenost i ogorčenost čitave obrazovne zajednice dosegla je neviđen nivo, saopćili su sindikati (EPA)

Učitelji u Francuskoj napustili su svoja radna mjesta u četvrtak zbog, prema njima, vladinog neuspjeha da provodi dosljednu politiku prema školama kako bi obuzdala pandemiju COVID-a 19 i ispravno zaštitila učenike i osoblje od zaraze.

Učitelji, roditelji i školski upravitelji imali su poteškoća jer su nova pravila za testiranje najavljena dan prije povratka sa zimskih praznika, a otad su se i dvaput promijenila.

„Dosegli smo takav nivo ogorčenosti, umora i bijesa da nismo imali drugu opciju nego organizirati štrajk kako bismo poslali snažnu poruku vladi”, rekla je Elisabeth Allain-Moreno, glavna tajnica sindikata prosvjetara SE-UNSA.

Sindikati su rekli da očekuju da će mnoge škole biti zatvorene u četvrtak i da će se veliki broj učitelja, uključujući 75 posto njih u osnovnim školama, pridružiti jednodnevnom štrajku. Sindikati koji predstavljaju školske upravitelje, inspektore i drugo osoblje su se također pridružili obustavi rada, piše Reuters a prenosi Hina.

Cijena koju je potrebno platiti

Vlada, koja je promijenila svoju raniju politiku brzog zatvaranja razreda sa slučajevima zaraze korona virusom, sada stoji pri odluci da razrede drži otvorenima koliko god je to moguće, navodeći da je manji stepen komplikacija cijena koju je potrebno platiti.

„Znam da je teško, no štrajk ne rješava probleme. Nije moguće štrajkati protiv virusa”, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer za francusku televiziju BFM TV.

Broj slučajeva zaraze u francuskim školama naglo je porastao, dok je zemlja postavila rekord od gotovo 370.000 novih slučajeva u 24 sata.

„Iscrpljenost i ogorčenost čitave obrazovne zajednice dosegla je neviđen nivo. Odgovornost u ovoj haotičnoj situaciji u potpunosti leži na ministru i na vladi zbog neprestanih izmjena stavova, neizvedivih protokola i nedostatka primjerenih alata kako bi se garantovalo normalno funkcioniranje (škola)”, složilo se 11 sindikata u zajedničkoj izjavi.

Izvor: Agencije