Šefovi diplomatija EU danas i sutra o Rusiji, Ukrajini, Kini…

Ministri će razgovarati o sigurnosnoj situaciji u istočnom susjedstvu EU, posebno u Ukrajini i Belorusiji. Oni će razmotriti akcije koje treba preduzeti da se odgovori na trenutne izazove i dugoročna pitanja za sigurnost regije.

Sastanak će biti "prilika da zajedno odlučimo o sledećim koracima našeg uključivanja u dijalog sa Rusijom", rekli su francuski diplomatski izvori (EPA)

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) razgovaraće na neformalnom sastanku danas i sutra u Brestu o Kini, Ukrajini, Bjelorusiji, partnerstvu sa Afričkom unijom i projektu Strateški kompas, saopšteno je na stranici francuskog predsjedavanja Vijećem EU-a.

“Francusko predsjedništvo Vijećem EU-a i visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell odlučili su da posvete rad sastanka u Brestu osnovnim temama za afirmaciju suverenije Evrope na međunarodnoj sceni, a to su – Strateški kompas za suvereniju Evropu, balansirani odnos sa Kinom, situacija u Ukrajini i Belorusiji i partnerstvo sa Afričkom unijom”, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Diplomatski izvori saopštili su da će na dvodnevnom sastanku biti riječi i o Rusiji u svjetlu početka američko-ruskih pregovora smirivanja tenzija na granici sa Ukrajinom i ruskih nacrta sigurnosnih dokumenata u kojima se zahtijeva da NATO ne primi u članstvo Ukrajinu i druge zemlje koje su nekada bile dio SSSR-a kao i da odustane od razmještanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Sastanak će biti “prilika da zajedno odlučimo o sledećim koracima našeg uključivanja u dijalog sa Rusijom”, rekli su francuski diplomatski izvori i dodali da će na sastanku biti riječi i o situaciji u Maliju.

Bijela knjiga

Šefovi diplomatija će razgovarati o Strateškom kompasu prema kojem će EU imati Bijelu knjigu koja će određivati kurs sigurnosti i odbrane do 2030. godine.

“Dokument – Bijela knjiga o evropskoj odbrani za period do 2030. godine, omogućiće državama članicama da utvrde zajedničku stratešku viziju EU za narednu deceniju. Strateški kompas će kombinovati evropsku definiciju prijetnji, jačanje operativnih i industrijskih kapaciteta Evropljana i odbranu interesa i slobode djelovanja EU u spornim prostorima kao što su mora i okeani, cyber prostor i informacioni prostor”, navodi se u saopštenju.

Ministri će razgovarati o sigurnosnoj situaciji u istočnom susjedstvu EU, posebno u Ukrajini i Belorusiji. Oni će razmotriti akcije koje treba preduzeti da se odgovori na trenutne izazove i dugoročna pitanja za sigurnost regije.

Šefovi diplomatija EU će razmatrati odnose sa Kinom u cilju da EU sa tom zemljom ima uravnoteženije, stabilnije i predvidljive odnose.

Jedna od tema će biti obnovljeno partnerstvo EU i Afričke unije pred samit dvije strane koji je zakazan 17. i 18. februara, dodaje se u saopštenju.

Na dvodnevnom sastanku će se pominjati dugoročne perspektive vanjske politike EU i aktuelne krize u svijetu.

Izvor: Agencije