Rusija ne isključuje slanje vojne opreme na Kubu i u Venecuelu

Rusija je saopštila da ne isključuje mogućnost slanja vojne opreme na Kubu i u Venecuelu u slučaja rasta tenzija sa SAD-om, čime je znatno podigla ulog u sporu sa Zapadom u vezi Ukrajine.

Zapad procjenjuje da je Rusija blizu granice sa Ukrajinom razmjestila gotovo 100.000 vojnika spremnih za borbu, kao i tenkove i drugu vojnu opremu (EPA)

Rusija je u četvrtak saopštila da ne isključuje mogućnost slanja vojne opreme na Kubu i u Venecuelu u slučaja rasta tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama, čime je znatno podigla ulog u sporu sa Zapadom u vezi Ukrajine.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov, koji je predvodio rusku delegaciju na ovosedmičnim pregovorima sa SAD-om u Ženevi, rekao je da ne bi ni potvrdio ni isključio mogućnost da Rusija pošalje vojnu opremu na Kubu i u Venecuelu.

“Sve zavisi od poteza naših američkih kolega”, rekao je Rjabkov i dodao da je predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi Rusija mogla da preduzme vojno-tehničke mjere ako SAD bude provocirao Moskvu i ako poveća vojni pritisak na nju.

Na pregovorima u Ženevi u ponedjeljak i na sastanku Vijeća NATO-Rusija u Beču u srijedu nije smanjen jaz između dvije strane po pitanju sigurnosnih zahtijeva Moskve Zapadu, u vrijeme nagomilavanja ruskih vojnika blizu Ukrajine.

Moskva je tražila garancije Zapada da se NATO neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje, što su SAD i njihovi saveznici odlučno odbacili.

Rjabkov je kazao da odbijanje SAD-a i njihovih saveznika da razmotre ključni ruski zahtjev, davanje garancija o neširenju NATO-a na istok, dovodi u pitanje nastavak pregovora.

Oštra neslaganja

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je tokom pregovora bilo “nekih pozitivnih elemenata i nijansi”, ali ih je opisao kao “neuspješne” zbog oštrih neslaganja u vezi ključnih zahtjeva Rusije.

“Pregovori su započeti radi dobijanja određenih odgovora na konkretna pitanja koja su postavljena, a ostala su neslaganja o tim principijelnim pitanjima, što je loše”, rekao je Peskov novinarima.

Peskov je upozorio na mogućnost potpunog prekida američko-ruskih odnosa ako SAD usvoji predložene sankcije Putinu i drugim visokim ruskim zvaničnicima.

Zapad procjenjuje da je Rusija blizu granice sa Ukrajinom razmjestila gotovo 100.000 vojnika spremnih za borbu, kao i tenkove i drugu vojnu opremu.

Rusko nagomilavanje vojske i oružja izazvalo je duboku zabrinutost u Kijevu i na Zapadu da se Moskva sprema za invaziju Ukrajine.

Rusija negira da planira invaziju i zauzvrat optužuje Zapad da ugrožava njenu sigurnost razmještanjem vojnog osoblja i opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Izvor: Agencije