Prijedlog SAD-a pred Vijećem sigurnosti UN-a o uvođenju sankcija Pjongjangu

U srijedu su SAD unilateralno uvele sankcije Pjongjangu zbog testiranja projektila.

Sjeverna Koreja je početkom sedmice testirala hipersonični projektil (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena u srijedu je nametnula prve sankcije zbog sjevernokorejskog programa oružja nakon niza sjevernokorejskih lansiranja projektila, uključujući dva prošle sedmice.

Sankcijama je obuhvaćeno šest Sjevernokorejaca, jedan Rus i ruska firma za koje Washington kaže da su odgovorni za nabavku robe za programe iz Rusije i Kine, piše Hina pozivajući se na Reuters.

Američko ministarstvo finansija reklo je da je svrha tih koraka spriječiti napredovanje sjevernokorejskih programa i njihove pokušaje razvoja tehnologije oružja.

Pet sankcioniranih osoba

SAD je također predložio da pet sankcioniranih osoba na crnu listu uvrsti i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, za što će biti potreban konsenzus 15-članog odbora za sankcije Sjevernoj Koreji.

Administracija američkog predsjednika od početka njegovog mandata prošle godine bezuspješno pokušava pridobiti Pjongjang za dijalog kako bi ga uvjerila da odustane od nuklearnih bombi i projektila.

Glasnogovornik američkoga State Departmenta Ned Price rekao je da SAD ostaje predan nastavku diplomacije sa Sjevernom Korejom.

“Ono što smo vidjeli zadnjih dana… samo nam pojačava uvjerenost da ćemo se, želimo li postići napredak, morati uključiti u taj dijalog”, rekao je na redovitom brifingu za medije.

Hipersonične rakete

Sjevernokorejski mediji objavili su da je čelnik Kim Jong Un u utorak pratio testiranje hipersonične rakete. To je drugi pokus u manje od sedam dana nakon što je u novogodišnjem govoru obećao da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom.

Lansiranje rakete u utorak izvedeno je nekoliko sati nakon što je američka misija pri Ujedinjenim narodima, kojoj su se pridružile Albanija, Francuska, Irska, Japan i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudila prošlosedmično lansiranje i pozvala države UN-a da ispune obaveze u sklopu sankcija.

Rezolucije UN-a zabranjuju sjevernokorejske balističke rakete i nuklearne pokuse i podrazumijevaju sankcije.

Izvor: Agencije