Manevri više od 10.000 ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom

Vježba se održava na različitim poligonima na jugu zemlje, između ostalog u blizini gradova Volgograd, Astrakhan, Stavropol, Rostov i Krasnodar.

Rusija i NATO održali su u srijedu sastanak u Briselu o sigurnosnim pitanjima, uključujući situaciju u Ukrajini (EPA - Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u četvrtak početak vojne vježbe u kojima će učestvovati više od 10.000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, prenosi agencija Anadolija.

U saopćenju Ministarstva navodi se kako se vježba održava na različitim poligonima na jugu zemlje, između ostalog u blizini gradova Volgograd, Astrakhan, Stavropol, Rostov i Krasnodar.

„Vojnici će uvježbavati taktičke akcije u sklopu izviđačkih, ofanzivnih operacija”, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Sigurnosne garancije

Rusija i NATO održali su u srijedu sastanak u Briselu o sigurnosnim pitanjima, uključujući situaciju u Ukrajini.

Nakon sastanka, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško rekao je da Moskva očekuje “definitivni” odgovor NATO-a na prijedloge Rusije o sigurnosnim garancijama.

Rusija, Ukrajina i NATO pojačali su vojne vježbe, jer su napetosti intenzivirane posljednjih sedmica dok Kijev otvoreno optužuje Moskvu za planiranje invazije.

Izvor: Agencije