Kremlj: Dosadašnji pregovori sa SAD-om i NATO-om neuspješni

Dva kriga razgovora dovela su do pozitivnih nijansi, ali Moskva traži konkretne rezultate, ne nijanse, tvrdi glasnogovornik Kremlja. 

Rusija želi obećanje NATO-a da neće primiti bivšu sovjetsku republiku Ukrajinu (EPA)

Kremlj je u četvrtak opisao “neuspješnim” dosadašnje pregovore Rusije, SAD-a i NATO-a i naveo da ima neslaganja u temeljnim pitanjima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva “izrazito negativno” gleda na zakon o sankcijama Rusiji koji su predstavili američki demokratski senatori i da se to doima kao pokušaj pritiska na Moskvu.

Peskov je rekao da su dva kruga pregovora Rusije i Zapada ove sedmice dovela do “pozitivnih nijansi”, ali Moskva traži konkretne rezultate, ne nijanse.

Razgovori, koji su se u četvrtak preselili u Beč na sastanak Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), usmjereni su na niz sigurnosnih zahtjeva koje je Moskva postavila Zapadu.

Predloženi zakon o sankcijama, koji ima podršku Bijele kuće, ciljao bi na najviše ruske vladine i vojne dužnosnike, uključujući predsjednika Vladimira Putina te ključne bankarske institucije ako Moskva napadne Ukrajinu.

Peskov je rekao da bi uvođenje sankcija Putinu bilo jednako prekidu odnosa Moskve i Washingtona.

“Na pojavu takvih dokumenata i izjava gledamo izrazito negativno dok se u pozadini odvijaju pregovori, iako neuspješni”, rekao je Peskov novinarima, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Predložene mjere “ne doprinose konstruktivnoj atmosferi u ovim pregovorima”, dodao je.

Strah od napada na Ukrajinu

Rusija je zabrinula Kijev i Zapad gomilanjem vojnika i opreme blizu Ukrajine i strahuje se da priprema napad.

Moskva to poriče i tvrdi da ima pravo raspoređivati snage na svom teritoriju kako god želi.

Moskva traži sigurnosne garancije od Zapada, uključujući obavezujuće obećanje NATO-a da neće primiti bivšu sovjetsku republiku Ukrajinu u taj vojni savez i da će povući snage iz bivših komunističkih zemalja središnje i istočne Europe koje su se pridružile NATO-u nakon Hladnog rata.

SAD je odbacio te zahtjeve kao neprihvatljive, ali Washington i NATO rekli su da su voljni razgovarati s Rusijom o kontroli naoružanja, raspoređivanju projektila i mjerama za izgradnju povjerenja.

Izvor: Agencije