Kremlj: Američke sankcije protiv Putina dovele bi do prekida odnosa

Usvajanje američkih sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u slučaju agresije na Ukrajinu bi ‘prešlo granicu’, saopćio je Kremlj.

U srijedu su senatori iz Demokratske partije američkog predsjednika Joa Bidena zaprijetili velikim posljedicama ako Rusija napadne Ukrajinu, uključujući sankcije Putinu i ruskim bankama (EPA)

Usvajanje američkih sankcija protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u slučaju agresije na Ukrajinu bi “prešlo granicu”, saopćio je u četvrtak Kremlj.

U srijedu su senatori iz Demokratske partije američkog predsjednika Joa Bidena zaprijetili velikim posljedicama ako Rusija napadne Ukrajinu, uključujući sankcije Putinu i ruskim bankama, kao i 500 miliona dolara nove sigurnosne pomoći Ukrajini, prenosi Fena agenciju AFP.

“Sankcije protiv šefa države su mjera koja bi prešle granicu, bile bi jednake prekidu odnosa”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Naveo je da prijedlog američkih demokratskih senatora “ne olakšava uspostavljanje konstruktivne atmosfere za pregovore” Rusije i Zapada.

Senatori su u srijedu iznijeli prijedlog o sankcijama kojima bi se kaznio Putin i osigurala finansijska pomoć́ Kijevu.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u održali su ove nedjelje pregovore s Rusijom kako bi ublažili tenzije oko Ukrajine, gdje su se desetine hiljada ruskih vojnika okupile na granici.

Dvije runde pregovora, u Ženevi u ponedjeljak i Briselu u srijedu, nisu rezultirale nikakvim pomakom.

SAD kažu da je ‘prerano reći’ da li su Rusi ozbiljni po pitanju sigurnosnih pregovora.

Peskov je u četvrtak rekao da Kremlj na američki nacrt sankcija gleda “izuzetno negativno”, posebno sa “neuspješnim” razgovorima koji su u toku.

‘Konstruktivna atmosfera’

On je rekao da je rasprava o sankcijama malo doprinijela stvaranju “konstruktivne atmosfere”.

U četvrtak je počela treća runda razgovora u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u Beču. I tu se očekuje mali pomak.

Peskov je rekao da Rusiji ne nedostaje “politička volja” da nastavi sastanke, ali je ponovio da Moskva treba da vidi konkretne rezultate.

On je dodao da Moskva narednih dana očekuje “konkretne” pisane odgovore na sigurnosne zahtjeve Rusije.

Rusija ne vidi razlog da održi novu rundu pregovora sa Zapadom u narednim danima nakon nedostatka napretka tokom pregovora koji su u toku, rekao je u četvrtak njen visoki pregovarač zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Ne vidim razloge da u narednim danima sjednemo, da se ponovo okupimo i započnemo iste diskusije”,  rekao je Rjabkov za kanal na ruskom jeziku RTVI, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pregovori sa visokim ulozima inicirani su usred strahovanja od ruske invazije na njenog prozapadnog susjeda Ukrajinu.

Moskva je zahtijevala široke ustupke od Washingtona i njegovih saveznika u NATO-u, koji su zauzvrat zaprijetili strogim sankcijama u slučaju napada.

Izvor: Agencije