Zelenski: Ukrajina je spremna donijeti odluke kako bi se zaustavio rat

Vrijeme je da se dogovorimo o završetku sukoba, rekao je ukrajinski predsjednik.

Proruski separatisti samoproglašene Donjecke Narodne Republike snimljeni tokom vojne vježbe kod grada Gorlivka u Ukrajini 28. januara 2020. godine (EPA)

Ukrajina je spremna donijeti potrebne odluke da zaustavi rat u Donbasu, svojoj istočnoj regiji, na novom samitu čelnika Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke, rekao je u utorak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Vrijeme je da se dogovorimo o završetku sukoba, a mi smo spremni na potrebne odluke tokom novog samita čelnika četiri zemlje”, priopćio je Zelenski, prenosi Reuters.

U istom saopćenju, predstojnik ureda predsjednika Andrej Jermak rekao je da Kijev želi dogovoriti mjere poput provođenja primirja i više razmjena zarobljenika.

Pregovori u normandijskom formatu trebali bi pomoći u okončanju sukoba na istoku Ukrajine između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista, no zapeli su u novembru zbog različitih pogleda kako bi se dalje trebali nastaviti.

Otad je Rusija razmjestila gotovo 100 hiljada vojnika uz svoju granicu s Ukrajinom. Tvrdi da se ne priprema za invaziju, nego želi da Zapad zaustavi svoju podršku ukrajinskoj vladi te traži garancije da se NATO neće širiti dalje na istok, podsjeća Hina.

Diplomatski napori

Viši francuski i njemački diplomati prošle sedmice bili su u Moskvi da vide kako oživjeti normandijski format.

Francuski predsjednički dužnosnik rekao je novinarima u utorak da se nada da će viši savjetnici ovaj mjesec održati sastanak, nakon što je Kijev naznačio da je spreman na određene političke geste kako bi se pokrenuli pregovori.

Dužnosnik je rekao da je glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak dao zeleno svjetlo za nastavak pregovora te da su isto učinili i Zelenski i Jermak.

“Poteškoće ostaju. Nemamo nikakve iluzije, no mislimo da možemo održati prvi sastanak savjetnika u normandijskom formatu do kraja januara”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada