WHO: Prilagoditi postojeće vakcine protiv COVID-19

Sastav postojećih vakcina protiv COVID-19 potrebno je prilagoditi kako bi se osiguralo da vakcine i dalje pružaju nivoe zaštite od infekcije i bolesti, kažu iz WHO-a.

U borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente, rekao je direktor WHO-a za Evropu (Reuters)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da će postojeće vakcine protiv korona virusa možda morati da se prilagode kako bi se osigurala efikasnost protiv novih sojeva virusa poput omikrona.

“Možda će biti potrebno da se sastav postojećih vakcina protiv COVID-19 prilagodi kako bi se osiguralo da vakcine i dalje pružaju nivoe zaštite od infekcije i bolesti, uključujući omikron soj virusa i sve druge sojeve”, navedeno je u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ranije je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge izjavio da će više od polovine populacije Evrope biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam sedmica.

Dominacija omikron soja

On je također rekao da je omikron soj registrovan u 50 od 53 zemalja Evrope i centralne Azije, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

“U Evropi je zabilježeno više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva COVID-19 u prvoj sedmici 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dvije sedmice”, izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

“Ovim tempom, Institut za zdravstvene statistike i evaluaciju predviđa da će više od 50 posto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam sedmica”, upozorio je Kluge.

On je istakao da je omikron soj postao dominantan i da je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente.

Izvor: Agencije