WHO: COVID-19 još ne treba smatrati endemskom bolešću poput gripe

Uprkos tome što bi od omikron soja korona virusa uskoro moglo da oboli više od polovine stanovnika Evrope, još je ne bi trebalo smatrati endemskom bolešću poput gripe, navodi WHO.

U Evropi je tokom prve sedmice 2022. godine prijavljeno više od sedam miliona novih slučajeva, što pokazuje udvostručenje u brojkama u odnosu na period od prije dvije sedmice (EPA)

Uprkos tome što bi od omikron soja korona virusa uskoro moglo da oboli više od polovine stanovnika Evrope, još je ne bi trebalo smatrati endemskom bolešću poput gripe, saopštila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Evropi je tokom prve sedmice 2022. godine prijavljeno više od sedam miliona novih slučajeva, što pokazuje udvostručenje u brojkama u odnosu na period od prije dvije sedmice, izjavio je direktor WHO-a za Evropu Hans Kluge u obraćanju medijima, prenosi Tanjug Glas Amerike.

“Ovim tempom, Institut za zdravstvenu metriku i procese predviđa da će više od 50 posto stanovništva u regiji biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam sedmica”, rekao je Kluge, pozivajući se na istraživački centar Univerziteta u Washingtonu.

Kako je naveo, u 50 od 53 države Evrope i centralne Azije zabilježeni su slučajevi zaraznijeg omikron soja.

U međuvremenu, naučna istraživanja ukazuju da omikron soj više utječe na gornje disajne puteve nego na pluća, izazivajući blaže simptome od prethodnih sojeva COVID-a.

Nužne studije

Međutim, WHO upozorava da je potrebno provođenje još studija da bi takve prognoze bile potvrđene.

Također, španski premijer Pedro Sanchez založio se za promjenu načina ophođenja prema pandemiji korona virusa, rekavši da bi trebalo koristiti metode slične onim za praćenje gripa, s obzirom da je smrtnost opala.

Što bi značilo, kako se navodi, da se virus tretira kao endemska bolest, a ne kao pandemija, bez evidentiranja pojedinačnih slučajeva i testiranja svih građana sa simptomima.

Zvaničnica WHO-a za Evropu Catherine Smallwood je komentirajući tu odluku španskog premijera kazala da je čovječanstvo za sada prilično daleko od toga.

Ona je ukazala da je za to potrebno da virus ima stabilnu i predvidljivu transmisiju.

“Još je prisutna velika količina neizvjesnosti. Virus se prilično brzo razvija i nameće nove izazove. Nismo u mogućnosti da ga označimo endemskim”, rekla je Smallwood.

Izvor: Agencije