Washington želi umiriti evropske saveznike poslije razgovora sa Moskvom

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman obavijestila je zemlje NATO-a o razgovorima koje je imala sa ruskom delegacijom o Ukrajini.

Wendy Sherman je navela da su Sjedinjene Američke Države 'odlučne da blisko sarađuju sa svojim saveznicima i partnerima kako bi podstakle smirivanje tenzija' (EPA)

Zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman obavijestila je u utorak zemlje NATO-a o razgovorima koje je u ponedjeljak imala sa ruskom delegacijom o Ukrajini, potvrđujući spremnost Washingtona da djeluje “u bliskoj saradnji” sa svojim saveznicima.

Sherman se u utorak sastala sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i ambasadorima zemalja NATO-a, u sjedištu Alijanse u Briselu, dan poslije razgovora u Ženevi sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Sergejem Rjabkovom, prenosi Beta.

Ocijenjeno je da sastanak u Ženevi završen bez približavanja stavova SAD-a i Rusije

U Briselu će u srijedu biti sastanak NATO-Rusija, a zatim u četvrtak u Beču biće sastanak Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Žalbe Evropljana

Neki evropski zvaničnici žalili su se što Washington predvodi pregovore sa Moskvom, smatrajući da će biti po strani u pokušajima da utječu na smanjenje napetosti na ukrajinskoj granici.

Međutim, Wendy Sherman je navela da su Sjedinjene Američke Države “odlučne da blisko sarađuju sa svojim saveznicima i partnerima kako bi podstakle smirivanje tenzija”.

Rusko-američke razgovore o sigurnosnim garancijama predložila je Moskva koja je ranije Washingtonu i NATO-u predala nacrte sigurnosnih dokumenata u kojima se zahtijeva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge zemlje koje su nekada bile dio SSSR-a kao i da odustane od razmještanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Izvor: Agencije