Velika Britanija neće vraćati izbjeglice iz Sirije

Saopćenje je upućeno nakon odbacivanja zahtjeva za azil izbjeglice iz Sirije uz obrazloženje da je ova zemlja sigurna.

Velika Britanija je saglasna s odlukama Ujedinjenih nacija (UN) da je Sirija i dalje opasna, saopćeno je (EPA - Ilustracija)

Velika Britanija, zbog toga što Sirija nije sigurna, neće vraćati izbjeglice iz te zemlje, prenosi agencija Anadolija.

„Pod trenutnim uvjetima ne vraćamo ljude u Siriju. Velika Britanija je saglasna s odlukama Ujedinjenih nacija (UN) da je Sirija i dalje opasna za njih“, navedeno je u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova ove evropske države.

Saopćenje je upućeno nakon odbacivanja zahtjeva za azil izbjeglice iz Sirije uz obrazloženje da je ova zemlja sigurna.

Kršenje ljudskih prava

List Guardian je 9. januara objavio kako je u zahtjevu za azil izbjeglice (25) iz Sirije, podnesenom u maju 2020. godine, navedeno kako će, ukoliko se bude morao vratiti u Siriju, biti smatran dezerterom i da će biti uhapšen i ubijen.

Međutim, Ministarstvo unutrašnjih poslova je prošlog mjeseca odbilo zahtjev navodeći razlog nedovoljnim te da ”nema razumne osnove da će biti izložen torturi”.

U izvještaju Organizacije za zaštitu ljudskih prava objavljenom u oktobru 2021. godine, navedeno je kako izbjeglice iz Sirije ne bi trebale biti vraćane jer oni koji se dobrovoljno vrate suočeni su s rizikom da budu zlostavljani i ozbiljnog kršenja ljudskih prava.

Izvor: Agencije