Poljski parlament glasa o školskim nadzornicima

Ministar obrazovanja Przemyslaw Czarnek rekao je da bi školski nadzornici koje je imenovala vlada trebali imati pravo blokirati svaki program koji bi bio “prijetnja dječjem moralu”, posebno kada je u pitanju seksualni odgoj.

PiS kaže da su promjene u obrazovnom sistemu potrebne kako bi se zaštitila djeca, ali protivnici tvrde da je to dio širih napora da se eliminiraju liberalne vrijednosti iz javnog života (EPA)

Poljski zastupnici u srijedu bi trebali raspravljati o prijedlogu zakona nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) za koji kritičari kažu da bi mogao ograničiti pristup nastavi o LGBT i reproduktivnim pravima i dati vladajućem PiS-u više kontrole nad školama, prenosi Hina.

PiS kaže da su promjene u obrazovnom sistemu potrebne kako bi se zaštitila djeca, ali protivnici tvrde da je to dio širih napora da se eliminiraju liberalne vrijednosti iz javnog života.

Ministar obrazovanja Przemyslaw Czarnek rekao je da bi školski nadzornici koje je imenovala vlada trebali imati pravo blokirati svaki program koji bi bio “prijetnja dječjem moralu”, posebno kada je u pitanju seksualni odgoj.

Czarnek je jednom rekao da homoseksualci “nisu ravnopravni normalnim ljudima” i pozvao je škole da se usredotoče na podučavanje djevojčica “ženskim vrlinama”, dok je kritizirao muškarce koji nose pripijene hlače.

PiS je uveo niz obrazovnih reformi, ukazujući na potrebu obrane tradicionalnih kršćanskih vrijednosti i poučavanja djece da budu ponosna na poljsku povijest.

Prema novom zakonu, vannastavne aktivnosti koje vode nevladine organizacije u školama trebao bi odobriti nadzornik. Zakon bi također olakšao otpuštanje direktora škola.

Vjernost tradiciji

Kritičari upozoravaju da bi nova uredba ograničila prava roditelja da odlučuju o obrazovanju svoje djece.

“To će sigurno zamrznuti stanje”,  rekao je Krzysztof Baszczynski, zamjenik čelnika Sindikata poljskih učitelja.

Lokalni mediji javljaju da je prošle godine suspendiran direktor osnovne škole zbog organiziranja sastanka sa sudijama koji su govorili o ustavu.

Czarnek je također najavio planove za uvođenje novog predmeta, “povijest i sadašnjost”, čime bi se smanjila nastava građanskog obrazovanja kako bi se usredotočilo na događaje od 1945. do 2015. godine.

Od učenika se traži da raspravljaju o “nestabilnosti eurozone” i objasne zašto je zrakoplovna nesreća u Smolensku 2010. u kojoj je poginuo predsjednik Lech Kaczynski, brat blizanac čelnika PiS-a Jaroslawa, bila “najveća tragedija u povijesti poratne Poljske”.

Ryszard Terlecki, predsjednik parlamenta iz vladajuće stranke, rekao je 2020. da bi školske reforme trebale rezultirati boljom orijentacijom učenika u stvarnosti i vjernošću tradiciji.

“Obrazovanje bi trebalo rezultirati time da mladi Poljaci budu domoljubi, a ako jesu, sigurno će glasati” za PiS, rekao je prošle sedmice za privatnu TVN24.

Izvor: Al Jazeera