Sastanak NATO – Rusija okončan bez konkretnih rezultata

NATO je predložio održavanje novih sastanaka, ali ruski predstavnik je kazao kako trebaju vremena za odgovor.

Sastankom održanom u NATO štabu u Briselu predsjedavao je Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako su na sastanku Vijeća NATO – Rusija strane zadržale svoje pozicije, NATO je predložio nove sastanke, ali Rusija još uvijek nije odgovorila na to.

Vijeće NATO – Rusija zasjedalo je prvi put od 2019. godine, a razgovarano je o tenzijama zbog ruskog vojnog prisustva na granici s Ukrajinom, kao i sigurnosti Evrope, prenosi Anadolija.

Sastankom održanom u NATO štabu u Briselu predsjedavao je Stoltenberg. Rusku delegciju su činili zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandr Gruško i zamjenik ministra odbrane Aleksandr Fomin.

Pored stalnih predstavnika NATO saveznika u Briselu, sastanku je prisustvovala i zamjenica ministra vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Wendy Sherman.

Razilaženja u mišljenju

Stoltenberg je izvijestio novinare po okončanju sastanka. Tom prilikom rekao je kako je razgovarano o situaciji u Ukrajini i okolini, te njenom utjecaju na sigurnost Evrope.

“NATO saveznici i Rusija o tom pitanju imaju ozbiljna razilaženja u mišljenju. Neće biti lako naći zajednički jezik”, rekao je Stoltenberg, koji je dodao kako je, uprkos tome, sastanak za istim stolom pozitivan signal.

Dodao je kako je razgovarano i o prijedlogu Rusije SAD-u i NATO-u kada su u pitanju garancije sigurnosti.

“Među njima su prijedlozi kojih obuhvataju obustavljanje novih članica NATO-a i povlačenje NATO snaga iz zemalja saveznica na istoku. Saveznici su ponovili kako će NATO nastaviti politiku otvorenih vrata i da svaka zemlja ima pravo da određuje vlastitu sigurnost. Saveznici su i jasno poručili da neće odustati od mogućnosti međusobne zaštite i odbrane, uključujući i vojno prisustvo na istoku Saveza”, rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg smatra da je pozitivan znak to što su svi NATO saveznici i Rusija sjeli za isti sto (EPA)

Stoltenberg: Trebamo dijalog

Stoltenberg je rekao kako je NATO predložio održavanje novog niza sastanaka s Rusijom, kao i nastavak dijaloga, te da se prijedlozi odnose na kontrolu naoružanja, ograničenje projektila, cyber napade, nuklearne politike i tome slično.

“Rusija nije bila u poziciji da bude saglasna s prijedlogom. Nisu odbacili, ali ruski predstavnik je rekao da trebaju vremena da odgovore NATO-u. Mi smo spremni sjesti i razgovarati. Nadam se da će biti pozitivan odgovor Rusije, jer trebamo dijalog”, rekao je Stoltenberg.

Dodao je i kako NATO neće odustati od politike otvorenih vrata i principa da saveznici štite jedni druge.

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg rekao je kako će o članstvu neke zemlje u NATO-u odlučivati samo 30 članica NATO-a i ta zemlja. Istakao je kako Rusija ili bilo koja druga zemlja nema pravo veta na to.

Rizik od oružanog sukoba

Upitan da li će Rusija i NATO uzajamno otvoriti urede u Briselu i Moskvi, Stoltenberg je rekao kako nema preduslova za otvorenje ureda, ali da žele da misije opet počnu s radom. Ipak, pojasnio je kako otvorenje tih ureda nije uslov za dijalog.

Odgovorio je i na pitanje da li postoji rizik od oružanog sukoba.

“Postoji rizik od novog oružanog sukoba u Evropi. Iz tog razloga su važni današnji sastanak i ostali sastanci održani ove sedmice, jer ćemo uraditi sve što možemo da spriječimo oružani sukob”, rekao je Stoltenberg.

Istakao je kako ne treba previše spekulirati o oružanom sukobu, te da su nasuprot toj mogućnosti, spremni na dijalog. Ipak, dodao je, spremni su i na situaciju da pregovori budu okončani negativnim rezultatom.

Izvor: Agencije