Španski ljekari dobili tužbu zbog nedostatka zaštite od COVID-a 19

Sudija je naložio da se isplati odšteta od 5.000 do 49.000 eura za 153 ljekara koji su bili dio tužbe.

Presuda dolazi u vrijeme kada se zdravstveni sistem Španije suočava s novim talasom infekcija izazvanih omikron varijantom korona virusa (EPA)

Španska medicinska zajednica odnijela je pobjedu nakon što je sud naredio da regionalna vlada mora ljekarima da isplati do 49.000 eura odštete jer su morali da rade bez zaštitnih odijela tokom prvih mjeseci pandemije.

Tužba koju je pokrenuo ljekarski sindikat prva je takve vrste koja je dobijena u Španiji, prenosi Anadolija.

“Ova presuda je revolucionarna u Španiji”, rekao je u srijedu ljekar Viktor Pedrera, generalni sekretar Unije ljekara Valensije CESM-CV koja je podnijela tužbu.

Pedrera, porodični ljekar, rekao je da se zarazio korona virusom ubrzo nakon što je pandemija zahvatila Španiju u martu 2020. i da je proveo dva mjeseca kod kuće “u prilično lošem stanju”.

Sud sa sjedištem u istočnoj pokrajini Alicante presudio je kasno u utorak da regija Valensija nije zaštitila zdravlje svojih ljekara tokom prva tri mjeseca pandemije.

Sudija je rekao da je nedostatak zaštitnih odijela stvorio “ozbiljnu opasnost po zdravlje i sigurnost svih zdravstvenih radnika, posebno ljekara zbog njihove direktne izloženosti riziku od zaraze”.

Sudija je naložio da se isplati odšteta od 5.000 do 49.000 eura za 153 ljekara koji su bili dio tužbe.

Odšteta ljekarima

Oni ljekari koji su bili primorani da rade bez odgovarajuće zaštite, a nisu se zarazili niti su bili primorani na izolaciju nakon kontakta sa zaraženom osobom dobit će 5.000 eura.

Odšteta se povećava na 15.000 eura za one koji su bili primorani na izolaciju, 35.000 eura za one koji su zaraženi, ali im nije bila potrebna bolnička njega, te na 49.000 eura za one kojima je bila potrebna hospitalizacija.

Vlada Valensije uložit će žalbu na presudu, javila je španska novinska agencija EFE.

U presudi se navodi da zdravstvena administracija regije nije ispunila svoju obavezu zaštite ljekara “od trenutka kada je saznala za postojanje COVID-a 19, a posebno nakon proglašenja vanrednog stanja u zemlji”.

Španija se, kao i mnoge zemlje, borila da svoje zdravstvene radnike opskrbi zaštitnim odijelima i maskama za lice tokom prvih mjeseci pandemije.

Presuda dolazi u vrijeme kada se zdravstveni sistem Španije suočava s novim talasom infekcija izazvanih omikron varijantom korona virusa.

Izvor: Agencije