Ruski ambasador: NATO potiče Ukrajinu na agresivno djelovanje

Andrej Kelin navodi kako nasuprot tome Rusija nastoji smanjiti tenzije u Evropi.

Ruski diplomata je ukazao da zemlje poput Ukrajine imaju pravo osigurati svoju bezbjednost onako kako one smatraju da je prikladno (EPA)

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin optužio je Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) da ohrabruje Ukrajinu na agresivnije djelovanje, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

U izjavi za Sky News, Kelin je naveo da zvanična Moskva vidi kako NATO podstiče i gura Ukrajinu na agresivnije djelovanje, dok nasuprot tome Rusija nastoji smanjiti tenzije u Evropi, prenosi TASS.

Ruski diplomata je ukazao da zemlje poput Ukrajine imaju pravo osigurati svoju bezbjednost onako kako one smatraju da je prikladno.

Rizik od rata

No, upozorio je da moraju voditi računa i o interesima svojih susjeda.

Nuđenje članstva u NATO-u Ukrajini i Gruziji može izazvati rizik rata, upozorio je Kelin i uputio kritike Alijansi zbog održavanja vojnih vježbi u blizini ruskih granica poput nedavnih manevara u Crnom moru.

“To je opasno za nas i nosi rizik od rata velikih razmjera. Zato moramo djelovati”, upozorio je ambasador Rusije u Velikoj Britaniji.

Izvor: Agencije