Odbijen zahtjev princa Andrewa, sudit će mu se za zlostavljanje

Odluka sudije sa Manhattana otvara put da se slučaj koji je pokrenula Giuffre protiv princa Andrewa nastavi krajem ove godine.

Princ Andrew negirao je optužbe Virginije Giuffre (AP)

Američki sudija odbio je ponudu britanskog princa Andrewa da odbaci tužbu Virginije Giuffre kojom se vojvoda od Yorka optužuje da ju je seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina i da je podvodio pokojni finansijer Jeffrey Epstein.

Lewis Kaplan, sudija okužnog suda na Manhattanu, obrazložio je svoju odluku uz argumentaciju da je preuranjeno razmatrati prinčeve zahtjeve da ospori tvrdnje Virginije Giuffre da ju je Andrew maltretirao i namjerno izazivao njenu emocionalnu uznemirenost, iako će mu to biti dozvoljeno tokom sudskog procesa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Proces pokrenut 2009.

Sudija Kaplan je rekao da je također prerano da se odlučuje o tome da li je namjera Virginije Giuffre i Epsteina bila da oslobode odgovornosti ljude poput Andrewa iz nagodbe u procesu koji je 2009. godine Giuffre pokrenula protiv pokojnog finansijera.

Odluka sudije sa Manhattana otvara put da se slučaj koji je pokrenula Giuffre protiv princa Andrewa nastavi na suđenju koje bi, prema riječima američkog sudije, moglo da počne krajem ove godine.

Advokati britanskog princa i Giuffre nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Izvor: Agencije