Kremlj: Rusija ne postavlja ultimatume, samo traži konkretne odgovore

Rusiju zabrinjava svako proširivanje NATO saveza, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Situacija glede panevropske sigurnosti i naših nacionalnih interesa dosegla je kritičnu točku, rekao je glasnogovornik Kremlja (EPA)

Moskva ne postavlja ultimatume u pregovorima sa Zapadom već traži konkretne odgovore na sigurnosna pitanja koja je muče, saopćeno je u srijedu iz Kremlja nakon što su danas u Briselu započeli razgovori između NATO-a i Rusije.

Rusija želi garancije da se NATO neće širiti dalje na istok, da će smanjiti snage i oružje u Evropi, kao i da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u – što je glavna crvena linija za Savez i Kijev, prenosi Reuters.

Razgovori SAD-a i Rusije održani u ponedjeljak u Ženevi nisu urodili plodom.

“Ne pregovaramo s pozicije sile, nema i ne može biti mjesta za bilo kakve ultimatume. No situacija je, glede panevropske sigurnosti i naših nacionalnih interesa, dosegla kritičnu točku i ne možemo je dalje samo odgađati, a pitanja koja nas zabrinjavaju traže konkretne odgovore”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Brojni ruski zahtjevi neprihvatljivi

Peskov također ponavlja da je Rusija spremna direktno pregovarati s Ukrajinom, pod uvjetom da se ispune obveze iz postojećih sporazuma.

NATO tvrdi da su brojni ruski zahtjevi dostavljeni u decembru neprihvatljivi, uključujući poziv za smanjivanje aktivnosti Saveza na razinu iz 90-ih te obećanje da neće primati nove članice.

Na pitanje o mogućem članstvu Finske u NATO-u, Peskov je odgovorio da NATO služi kao “instrument konfrontacije” te da Rusiju zabrinjava svako proširivanje Saveza.

Izvor: Agencije