EU osudio lansiranja projektila koje je provela Sjeverna Koreja

Posezanje Sjeverne Koreje za sistemima ilegalnog oružja prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti“, zbog čega je zemlji upućen poziv da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

EU je ponovio da će nastaviti uvoditi sankcije Sjevernoj Koreji dok se ne angažuje na smanjenju nuklearnog oružja (Reuters)

Evropska unija (EU) je osudila nedavna testiranja projektila koje je provela Sjeverna Koreja, pozivajući Pjongjang da se suzdrži sličnih poteza koji narušavaju međunarodnu sigurnost, javlja Anadolija.

”EU osuđuje lansiranja projektila Demokratske Narodne Republike Koreje (Sjeverna Koreja), koja su izvedena 5. i 11. januara”, saopćila je Nabila Massrali, glasnogovornica Evropske službe za vanjske poslove.

U saopćenju je navedeno kako je ”posezanje Sjeverne Koreje za sistemima ilegalnog oružja prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti“, zbog čega je zemlji upućen poziv da poštuje rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i suzdrži se od sličnih poteza.

Sankcije sve do smanjenja nuklearnog oružja

Blok je pozvao Pjongjang da se uključi u transparentan i povjerljiv proces denuklearizacije.

EU je ponovio da će nastaviti uvoditi sankcije Sjevernoj Koreji dok se ne angažuje na smanjenju nuklearnog oružja.

Zajednički generalštab Južne Koreje (JCS) saopćio je kako je Sjeverna Koreja 5. januara testirala hipersonični projektil.

Izvor: Agencije