EMA: Buster doza jača imuni odgovor više od očekivanog

EMA trenutno procjenjuje upotrebu buster doza vakcine Pfizer kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procjene efikasnosti i sigurnost bustera za djecu od 12 do 15 godina.

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao dio rešenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti održiva dugoročna strategija, navodi EMA (EPA)

Evropska agencija za lijekove ( EMA) konstatirala je da se buster dozom vakcine protiv COVID-a 19 dobija jači imuni odgovor nego što je to bilo očekivano.

U svom redovnom obraćanju medijima, predstavnici EMA naglasili su da su buster doze potrebne kako bi se produžila zaštita i efikasnost vakcina koja počinje da slabi obično nakon pet do sedam mjeseci kada je riječ o delta soju, ali i brže u slučaju omikron varijante virusa, prenosi Tanjug.

“Podaci pokazuju da davanje buster doze jača imuni odgovor čak više nego što je to prvobitno očekivalo, obnavlja i produžva zaštitu”, izjavio je doktor Marco Cavaleri ispred EMA-e.

Cavaleri navodi da EMA trenutno procjenjuje upotrebu buster doza vakcine Pfizer kod adolescenata od 16 i 17 godina, a očekuje se i početak procjene efikasnosti i sigurnost bustera za djecu od 12 do 15 godina.

Kada je riječ o davanju druge buster doze, u EMA-i navode da “ne postoje podaci koji bi podržali takav pristup”.

Dio rješenja

Davanje buster doze može biti uzeto u obzir kao dio rješenja za trenutnu situaciju, ali ponavljanje vakcinacije u kraćim rokovima neće biti održiva dugoročna strategija, poručio je Cavaleri.

Iz EMA-e naglašavaju da podaci o vakcinaciji djece i trudnica govore o efikasnosti i sigurnosti odobrenih mRNA vakcina kod ovih kategorija.

“Postoje dokazi da su vakcine efikasne kod djece kao i kod odraslih, a da su teški oblici nuspojava kod djece rijetki”, navodi Marco Cavaleri.

Kada su trudnice u pitanju u EMA-i kažu da su posljednja istraživanja pokazala da su mRNA vakcine efikasne bez izazivanja komplikacija u trudnoći ili posljedica po plod.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada