Boris Johnson priznao da je bio na skupu tokom lockdowna

Britanski premijer se izvinio u parlamentu jer je bio na okupljanju u bašti u svojoj rezidenciji tokom lockdowna 2020.

Johnson je rekao da je, kada je otišao u baštu, vjerovao da je u pitanju radni događaj (Reuters)

Britanski premijer Boris Johnson priznao je danas da je prisustvovao okupljanju u bašti u njegovoj rezidenciji u Downing streetu u maju 2020. godine, kada je na snazi bio lockdown zbog pandemije korona virusa, i uputio izvinjenje.

“Želim da se izvinim. Bilo je stvari koje nismo uradili kako treba i moram da preuzmem odgovornost”, rekao je Johnson obraćajući se britanskom parlamentu, prenosi Reuters.

Premijer je rekao da je bio na okupljanju u bašti 20. maja 2020. godine kako bi zahvalio osoblju, a da se 20 minuta kasnije vratio u svoj kabinet, prenosi Tanjug.

On je dodao da je, kada je naknadno razmislio, trebao sve okupljene poslati unutra naći drugi način da zahvali osoblju.

Johnson je rekao da je, kada je otišao u baštu, vjerovao da je u pitanju “radni događaj”.

‘Mora podnijeti ostavku’

Laburisti i pojedini zastupnici torijevaca u britanskom parlamentu ranije su zatražili hitan odgovor na pitanje da li je Johnson tokom lockdowna 2020. godine prisustvovao događaju pod nazivom “ponesi svoje piće” u bašti Downing streeta.

Tokom žestoke debate u donjem domu britanskog parlamenta, zamjenik lidera laburista Angela Rayner je istakla da premijer “može bježati, ali se ne može sakriti” od istrage o okupljanju u maju 2020. godine, navodi BBC.

Lider škotskih konzervativaca Douglas Ross rekao je da Johnson mora podnijeti ostavku ako se utvrdi da je prekršio COVID pravila.

U toku je istraga o ovom događaju i drugim skupovima koji su se održavali u vladinim prostorijama tokom 2020. godine.

Izvor: Agencije