Američki senatori predstavili nacrt zakona o sankcijama Putinu

Američki senatori iz reda demokrata predstavili su nacrt zakona o uvođenju sveobuhvatnih sankcija najvišim ruskim vladinim i vojnim zvaničnicima, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Kako se navodi, Bijela kuća podržava nacrt zakona o sankcijama protiv Rusije koje predlažu demokrate (EPA)

Američki senatori iz reda demokrata predstavili su u srijedu nacrt zakona o uvođenju sveobuhvatnih sankcija najvišim ruskim vladinim i vojnim zvaničnicima, uključujući predsjednika Vladimira Putina.

Kako se navodi, Bijela kuća podržava nacrt zakona o sankcijama protiv Rusije koje predlažu demokrate, pozivajući se na predstavnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Tanjug.

Također se apelira da se razmotre “sve raspoložive i odgovarajuće mjere” za suprotstavljanje pokretanju plinovoda Sjeverni tok 2, prenosi agencija Reuters.

Obim sankcija

Na čelu inicijative je šef komiteta za međunarodne poslove u američkom Senatu Robert Menendez.

Kako se navodi, sankcije koje demokrate predlažu da se uvedu protiv Rusije mogu obuhvatiti visoke vojne zvaničnike i vladine službenike, uključujući ruskog predsjednika Putina, a također bi ciljale ključne banke i sistem SVIFT.

Ukrajinske vlasti, kao i brojni zapadni političari, u posljednje vrijeme navode mogućnost ruske ofanzive na Ukrajinu, iako Moskva kategorički odbacuje sve optužbe tvrdeći da Rusija ne namjerava nikoga da napadne.

Izvor: Agencije