WP: Više od 1.700 članova američkog Kongresa bili robovlasnici

Posljednja novinarska istraživanja u SAD-u otkrila su da su više od 1.700 članova američkog Kongresa tokom prošlosti bili robovlasnici.

Robovlasnici su se među članovima američkog Kongresa zadržali sve do početka 20. stoljeća i bili su učesnici rasprava o robovlasništvu, kao i akteri ustavnih reformi (EPA)

Posljednja novinarska istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) otkrila su da su više od 1.700 članova američkog Kongresa tokom prošlosti bili robovlasnici.

Analizom registra stanovništva i drugih relevantnih izvora, list Washington Post objavio je tekst o robovlasnicima u foteljama Kongresa, prenosi Anadolija.

U izvještaju se navodi da je najmanje 1.700 članova Kongresa tokom svojih života u 18, 19. i 20. stoljeću bili vlasnici crnih robova.

Među tim kongresmenima je bio i senator iz Marylanda Edeard Lloyd koji je 1832. godine posjedovao 468 robova. Među kongresmenima robovlasnicima bio je i illinoiški senator Elias Kent Kane koji se 1820. godine zalagao za legalizaciju robovlasništva.

Historija robovlasništva

Iz New Yorka, New Jerseya, Pennsylvanije i drugih saveznih država do 1820-tih godina su u Kongresu sjedili pojedini robovlasnici.

Skoro 20 posto saziva Kongresa je i 1860. i 1861. godine bilo iz robovlasničkih krugova.

Robovlasnici su se među članovima američkog Kongresa zadržali sve do početka 20. stoljeća i bili su učesnici rasprava o robovlasništvu, kao i akteri ustavnih reformi.

Izvor: Agencije