Kazahstan: Snage predvođene Rusijom počinju povlačenje u iduća dva dana

Kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev je danas imenovao Alihana Smailova za premijera Kazahstana.

Tokajev je naveo kako je situacija u svim dijelovima države stabilna (EPA)

Kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev je danas imenovao Alihana Smailova za premijera Kazahstana, saopštila je predsednička pres služba, prenosi Tanjug.

“Ovim dekretom imenujem Smailova Alihana Ashanoviča za premijera Republike Kazahstan”, navodi se u ukazu, a prenosi ruska agencija TAS S.

Kazahstanski predsednik je 5. januara, u svjetlu eskalacije protestnih skupova, prihvatio ostavku prethodne vlade na čelu sa Askarom Maminom, a privremeni premijer je postao prvi potpredsjednik vlade Alihan Smailov.

Smailov (49) je od maja 2020. godine bio prvi potpredsjednik vlade.

Misija ODKB-a uspješno završena

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev izjavio je kako će povlačenje mirovnog kontingenta Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB) iz te zemlje početi za dva dana i da neće trajati više od 10 dana, prenosi Tanjug pozivajući se na ruske medije.

“Glavna misija mirovnih snaga ODKB-a je uspješno završena, za dva dana počinje fazno povlačenje koje neće trajati više od 10 dana”, rekao je Tokajev u obraćanju Parlamentu.

Rekao je da misiju, čiji je legitimitet i trajanje Washington doveo u pitanje i izazvao bijesan odgovor Moskve, činilo 2.030 vojnika i 250 komada vojne opreme, prenosi Reuters.

Istakao je da je pokušaj državnog udara u Kazahstanu propao i kako je glavna faza protivterorističke operacije završena, izvijestila je agencija RIA Novosti.

Stabilna situacija

Tokajev je naveo kako je situacija u svim dijelovima države stabilna, te ponovio kako je protiv Kazahstana bio pokrenut teroristički rat vojnim, političkim i ideološkim sredstvima.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti zbog poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u sukobe sa snagama sigurnosti.

Na poziv Tokajeva u zemlju su stigle mirovne snage ODKB-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da je slanje vojnika bilo ključno i proglasio pobjedu u odbrani Kazahstana od “terorističke pobune koju podržavaju stranci”.

Izvor: Agencije