SAD šalje Afganistanu 308 miliona dolara humanitarne pomoći

SAD je poručio da će nastaviti pružati podršku afganistanskom narodu na sve moguće načine, te da će Afganistanu biti poslano još milion doza vakcina protiv COVID-19.

Naglo povlačenje inostrane pomoći prošle godine nakon pobjede talibana u augustu ostavilo je krhku ekonomiju Afganistana na rubu kolapsa, s brzim rastom cijena hrane i široko rasprostranjenom gladi (EPA)

Administracija Joea Bidena, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćila je kako će Afganistanu poslati 308 miliona dolara humanitarne pomoći i milion doza vakcina protiv COVID-a 19.

Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Emily Horne saopćila je kako će Afganistanu biti poslano 308 miliona dolara humanitarne pomoći, prenosi Anadolija.

“Ova nova humanitarna pomoć koju će osigurati Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) bit će poslana direktno put nezavisnih humanitarnih organizacija. Ova pomoć će doprinijeti osiguravanju zaštite i skloništa, osnovnih zdravstvenih usluga, pomoći u zimskim uvjetima, hrane, vode i higijenskih potrepština za ljude u Afganistanu koji su suočeni s pandemijom COVID-a 19, nedostatkom zdravstvenih usluga, nestašicom i otežanim načinom života u zimskim uvjetima”, navedeno je u saopćenju.

Horne je istakla kako će SAD nastaviti pružati podršku afganistanskom narodu na sve moguće načine, te da će Afganistanu biti poslano još milion doza vakcina protiv COVID-19.

Pomoć za Afganistan

Time je broj doza vakcina protiv COVID-19 iz SAD-a namijenjenih Afganistanu povećan na 4,3 miliona, a iznos humanitarne pomoći od oktobra 2021. godine na 782 miliona dolara.

Agencije UN-a u utorak su od donatora zatražile 4,4 milijarde dolara humanitarne pomoći za Afganistan 2022. godine, nazvavši ta sredstva nužnim rješenjem za osiguranje budućnosti zemlje nakon razdoblja previranja obilježenog talibanskim preuzimanjem vlasti i naglim odlaskom američkih snaga, prenijela je Hina.

Ujedinjeni narodi kažu da je zahtjev za pomoć, koji iznosi gotovo četvrtinu BDP-a zemlje, najveći ikad tražen za jednu zemlju i trostruko veći od brojke koju je primila 2021. kada je pala vlada koju je podržavao SAD.

Naglo povlačenje inostrane pomoći prošle godine nakon pobjede talibana u augustu ostavilo je krhku ekonomiju Afganistana na rubu kolapsa, s brzim rastom cijena hrane i široko rasprostranjenom gladi.

Zapadne sankcije usmjerene protiv talibana također su spriječile dopremu osnovnih zaliha hrane i lijekova, iako je to u međuvremenu ublaženo nakon što su Vijeće sigurnosti UN-a i Washington u decembru odobrili izuzeća.

Izvor: Agencije