Nove mjere u Austriji, maske FFP2 i na otvorenom

U proteklih 24 sata u Austriji je potvrđeno 11.516 novih slučajeva zaraze korona virusom, a najveći porast je u Beču.

Rast broja novozaraženih u Austriji (EPA)

U Austriji, koja je potvrdila novih više od 11.500 zaraženih u utorak, na snagu su stupile pojačane mjere protiv pandemije i uključuju obavezne kontrole pristupa maloprodaji samo osobama koje su vakcinisane ili preboljele korona virus te obavezu nošenja FFP2 maski i na otvorenom ako je razmak manji od dva metra.

U proteklih 24 sata potvrđeno je 11.516 novozaraženih, a najveći porast je u Beču koji bilježi novi rekord s gotovo 3500 novih slučajeva, prenosi Hina.

Vlasnici maloprodajnih objekata dužni su kontrolirati dokaze o vakcinaciji ili preboljenom korona virusu i to najkasnije prilikom plaćanja. Pravilo 2G, dakle ulaz samo za vakcinisane i one koji su preboljeli virus je na snazi već duže vrijeme, a sada su obavezne i kontrole.

U slučaju nepridržavanja kontrola, vlasnicima trgovina prijete kazne i do 3.600 eura, prenosi javni servis ORF.

Stroge kontrole

Predstavnici maloprodaje usprotivili su se kontroli s obzirom na to da je za tu mjeru potrebno i dodatno osoblje.

U mnogim trgovačkim centrima kupce stoga kontroliraju samo jednom pri ulazu tako da se izbjegne kontrola pri ulazu u svaku pojedinu trgovinu.

Nevakcinisanima je pristup trgovinama koje ne prodaju osnovne artikle, poput supermarketa ili drogerija, i dalje zabranjen.

Istovremeno je na snagu stupila i mjera obaveznog nošenja FFP2 maski i na otvorenom ako razmak između osoba nije veći od dva metra.

Maske FFP2 na otvorenom ostat će na snazi najmanje do 20. januara, a od te su mjere izuzeti članovi istog domaćinstva i bliži srodnici.

Izvor: Agencije