Bloomberg: Evropa se boji ekonomskih posljedica strogih sankcija protiv Rusije

Ranije je objavljeno da američka administracija razmatra mogućnost ograničavanja izvoza visokotehnoloških proizvoda u Rusku Federaciju.

Rusija je objavila u decembru ruske nacrte sporazuma o sigurnosnim garancijama koje Moskva očekuje od SAD-a i NATO-a (EPA)

Zabrinutost nekih velikih evropskih zemalja zbog mogućih negativnih posljedica sankcija zapada protiv Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu, stvara rizik od raskola SAD-a i njegovih evropskih saveznika u pogledu strogosti sankcija, piše Bloomberg pozivajući se na “upućene izvore”.

Prema izvorima agencije, američki saveznici u Evropi ujedinjeni su u želji da spriječe mogući oružani sukob između Ukrajine i Rusije i upozore potonju na nadolazeće sankcije velikih razmjera, ali su u isto vrijeme neki od njih “izrazili zabrinutost Sjedinjenim Američkim Državama” o vjerovatnim posljedicama takvih mjera za njihove ekonomije, prenosi Hina.

“Ta grupa zemalja analizira ekonomske i pravne učinke mogućih sankcija”, piše Bloomberg.

Evropljani su, kako navodi agencija, između ostalog zabrinuti zbog moguće uzvratne mjere Rusije – smanjenja ili prekida isporuke plina Evropi, koja već proživljava energetsku krizu. Osim toga, ističe Bloomberg, za uvođenje antiruskih sankcija bila bi potrebna jednoglasna suglasnost svih članica EU-a, koje imaju “općenito različite poglede na Rusiju”.

“Razlika u pristupima pokazuje izazov s kojim se Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici susreću pokušavajući izvršiti pritisak na predsjednika Vladimira Putina da prestane gomilati postrojbe blizu granice s Ukrajinom”, izvještava agencija.

Američka ograničenja

Ranije je objavljeno da američka administracija razmatra mogućnost ograničavanja izvoza visokotehnoloških proizvoda u Rusku Federaciju, kao i mikroelektronike, koja se izrađuje pomoću američkih tehnologija ili softvera.

Popis komponenti i robe može varirati od avionike i alata do pametnih telefona, igraćih konzola i televizora. Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u subotu na brifingu o nadolazećim rusko-američkim pregovorima o sigurnosti da će se Rusija suočiti s “finansijskim i ekonomskim sankcijama” i diplomatskim posljedicama u slučaju agresije na Ukrajinu.

U Ženevi u ponedjeljak počinju rusko-američki pregovori, u srijedu bi se u Briselu trebalo sastati Vijeće Rusija-NATO, a 13. januara u Beču će se održati sastanak Stalnog vijeća OSCE-a.

Pregovori će se prema najavama prvenstveno usredotočiti na ruske inicijative o sigurnosti u euroatlantskom području.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 17. decembra 2021. ruske nacrte sporazuma o sigurnosnim garancijama koje Moskva očekuje od Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a.

Dva ugovora – sa Sjedinjenim Američkim Državama i članicama saveza – pretpostavljaju, između ostalog, zaustavljanje širenja NATO-a na istok, uključujući odbijanje primanja Ukrajine u njega, kao i uvođenje ograničenja na raspoređivanje ozbiljnog ofenzivnog oružja, posebno nuklearnog.

Izvor: Agencije