Tri stvari koje treba znati o intervenciji koalicije predvođene Rusijom u Kazahstanu

Postoje tri važne stvari koje treba znati o intervenciji koalicije predvođene Rusijom u Kazahstanu kaže dopisnica za nacionalnu sigurnost i obavještajne službe časopisa Foreign Policy.

Intervencija je izazvala bojazan da bi Moskva mogla iskoristiti krizu da ojača svoj utjecaj u Kazahstanu (EPA)

Postoje tri važne stvari koje treba znati o intervenciji koalicije predvođene Rusijom u Kazahstanu, kaže Amy Mackinnon, dopisnica za nacionalnu sigurnost i obavještajne službe časopisa Foreign Policy.

U izvještaju u časopisu, Mackinnon je istaknula sljedeće tri stvari:

1- Dešava se prvi put

Raspoređivanje snaga iz Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) predvođenih Rusijom u naftom bogatom Kazahstanu događa se po prvi put otkako je organizacija osnovana prije skoro 30 godina. Odluka predsjednika Kazahstana Kassym-Jomarta Tokayeva da pozove tu organizaciju, koja se držala po strani u regiji, zaprepastio je mnoge Kazahstance i međunarodne posmatrače.

Dopisnica je navela da članica bloka Bjelorusija nije tražila od organizacije da intervenira tokom masovnih nemira 2020. zbog falsificiranja izbornih rezultata, dok je Armenija također bila razočarana odgovorom CSTO-a na njene pozive u pomoć tokom graničnog spora sa Azerbejdžanom prošle godine.

2- Odstupanje od vanjske politike Kazahstana

Intervencija je izazvala bojazan da bi Moskva mogla iskoristiti krizu da ojača svoj utjecaj u Kazahstanu, koji već dugo gazi tanku liniju između Rusije, Zapada i Kine. Dopisnica je prenijela riječi Jennifer Brick Murtazashvili, ekspertice za centralnu i južnu Aziju na Univerzitetu u Pittsburghu, koja kaže: “To znači da se Kazahstan udaljio od svoje multivektorske vanjske politike, gdje je držao balans između Kine, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.”

Mackinnon je rekla da brzina kojom je kazahstanski predsjednik zatražio pomoć ukazuje na značajno odstupanje od 30-godišnje vanjske politike Kazahstana. Kaže da ekspertica Murtazashvili smatra da ovakav zahtjev također ukazuje na sumnje oko predsjednikovog povjerenja u vojsku svoje zemlje.

3- Ponavlja li se ono što se dogodilo u Gruziji, Moldaviji i Siriji?

Intervencija predstavlja efikasan test sposobnosti Moskve da preokrene događaje u regiji u svoju korist, a da se ne zaglavi u močvari i ne zadrži dugo, kao što je slučaj u separatističkim oblastima Gruzije, Moldaviji, Siriji i drugim.

Dopisnica je primijetila da ruski mirovnjaci imaju naviku da se zadržavaju, dodajući da je američki državni sekretar Antony Blinken u petak skrenuo pažnju da je jedna od lekcija naučenih iz novije historije da “kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško natjerati da odu.”

Također spominje da je ruski general, komandant snaga CSTO-a u Kazahstanu, Andrey Serdyukov, predvodio ruske snage tokom aneksije Krima i tokom njihove intervencije u Siriji.

Bivši američki ambasador u Kazahstanu William Courtney rekao je prije nekoliko dana da postoji zabrinutost oko toga da li se ruske snage okupljaju u sjevernim regijama Kazahstana, koje imaju veliki broj stanovnika ruskog porijekla, u pripremi za ponavljanje ruske aneksije Krima koja je izvedena invazijom na Ukrajinu.

Izvor: Agencije