Saudijskoj Arabiji nestaje projektila za presretanje

Riyadh, koji rakete koristi za presretanje napada Husa iz Jemena, već se obratio zaljevskim saveznicima tražeći pozajmice.

Saudijska Arabija je od prijatelja tražila pozajmicu, ali ih nema mnogo na raspolaganju (AP)

Saudijskoj Arabiji moglo bi nestati projektila za presretanje američkog sistema Patriot u toku od nekoliko mjeseci, prema visokom američkom zvaničniku kojeg je citirao Financial Times, što je Riyad prisililo da zatraži pomoć regionalnih saveznika kako bi popunio zalihe.

„Situacija je hitna“, rekao je američki zvaničnik, dodajući da Washington podržava pomoć zaljevskih država Saudijskoj Arabiji s obzirom na to da jemenski pobunjenici Husi jačaju prekogranične napade na kraljevinu.

„Ima još mjesta u Zaljevu gdje ih mogu dobiti. To je brža alternativa nego da ih kupuju od nas“, rekao je zvaničnik.

Osobe upoznate s temom tvrde da je Saudijska Arbija već uputila susjedima zahtjeve za raketama.

Husi izvršili 375 napada prošle godine

„Nestašica je raketa za presretanje. Saudijska Arabija je od prijatelja tražila pozajmicu, ali ih nema mnogo na raspolaganju“, rekla je jedna od njih.

Husi su prošle godine izvršili 375 prekograničnih napada na Saudijsku Arabiju, od kojih je većina za metu imala naftnu infrastrukturu, aerodrome i gradove.

„Odgovori na sve te napade morali su za posljedicu imati brzo trošenje raketa“, rekao je američki zvaničnik.

Nova situacija predstavlja najnoviji test u odnosima SAD-a i Saudijske Arabije.

Predsjednik Joe Biden je u februaru prošle godine rekao da će SAD prekinuti podršku Saudijskoj Arabiji za napadačke operacije u Jemenu, što se odnosi i na prodaju određenog oružja.

Izvor: Agencije