EMA uskoro donosi odluku o odobrenju Pfizerove pilule protiv COVID-a

Odobrenje je zatraženo za liječenje blagog do umjerenog oblika bolesti COVID-19 u pacijenata u dobi od 12 godina i starijih.

EMA je već evaluirala dio podataka tokom procjene Pfizerove pilule koja je započeta još u novembru prošle godine (EPA)

Regulatorno tijelo Evropske unije za lijekove u ponedjeljak je objavilo da bi “u roku od nekoliko sedmica” moglo donijeti odluku o tome hoće li odobriti upotrebu Pfizerove pilule protiv COVID-a 19, Paxlovid, nakon što je američki proizvođač lijekova podnio zahtjev za odobrenje.

Odobrenje je zatraženo za liječenje blagog do umjerenog oblika bolesti COVID-19 u pacijenata u dobi od 12 godina i starijih, koji teže najmanje 40 kilograma i prijeti im velika opasnost od pogoršanja zdravstvenog stanja, objavila je Evropska agencija za lijekove (EMA), prenosi Hina.

Cjepiva su i dalje ključno sredstvo u borbi protiv pandemije, no regulatorna tijela terapiju lijekovima smatraju novim alatom u borbi protiv omikrona, varijante korona virusa koja se iznimno brzo širi, a dosad je otkrivena u više od 128 zemalja svijeta.

Procjena lijeka

EMA je već evaluirala dio podataka tokom procjene Pfizerove pilule koja je započeta još u novembru prošle godine.

Pfizerov lijek Paxlovid, koji bi se trebao uzimati pet dana tokom kućnog liječenja, a nakon pojave prvih simptoma COVID-a 19, u decembru je za osobe od 12 godine i one starije odobrila američka Uprave za hranu i lijekove (FDA).

U kliničkim istraživanjima pokazalo se da je Paxlovid gotovo 90 posto učinkovit u prevenciji hospitalizacije i smrti u pacijenata s visokim rizikom od razvoja teškog oblika COVID-a.

Izvor: Agencije