Bennett: Izrael može da djeluje protiv Irana bez obzira na sporazum

Pregovori o oživljivanju nuklearnog sporazuma obnovljeni su krajem novembra pošto su bili suspendirani u junu kada je Iran izabrao novog ultrakonzervativnog predsjednika.

Izrael će zadržati neograničenu slobodu akcije 'svuda i u svako doba', poručio je Bennett (EPA)

Premijer Izraela Naftali Bennett izjavio je u ponedjeljak da će njegova zemlja zadržati “neograničenu slobodu” da djeluje protiv Irana bez obzira na bilo kakav nuklearni sporazum između Teherana i velikih sila.

Bennett je to rekao na sastanku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i odbranu, poslije ocjene jednog iranskog zvaničnika da je na pregovorima u Beču postignut “dobar napredak” ka oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenosi Beta.

“U vezi nuklearnih pregovora u Beču, mi smo svakako zabrinuti. Važno je za mene da kažem ovdje jasno i nedvosmisleno: Izrael nije dio sporazuma”, rekao je Bennett i najavio da će Izrael zadržati neograničenu slobodu akcije “svuda i u svako doba”.

Pregovori o oživljivanju nuklearnog sporazuma obnovljeni su krajem novembra pošto su bili suspendirani u junu kada je Iran izabrao novog ultrakonzervativnog predsjednika.

Sporazumom koji su potpisali SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka predviđeno je ublažavanje sankcije protiv Teherana u zamjenu za ograničavanje razvoja nuklearnog programa.

Povlačenje SAD-a

Tadašnji predsjednik američki Donald Trump se 2018. godine je jednostrano povukao SAD iz tog sporazuma i ponovo uveo paralizirajući sankcije, što je navelo Teheran da odustane od svojih obaveza.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana Saeed Khatibzadeh izjavio je u ponedjeljak da je napredak postignut u Beču “rezultat napora svih strana da se postigne stabilan sporazum”.

To je najnoviji pozitivni komentar o pregovorima.

Izrael se oštro protivi povratku na sporazum iz 2015. godine, ali visoki zvaničnici poput ministra odbrane Bennyja Gantza i ministra vanjskih poslova Yaira Lapid su nagovijestili da bi ta zemlja mogla da podrži dokument ako, po njenoj ocjeni, nudi definitivnu provjeru iranskih nuklearnih ambicija.

Iran tvrdi da joj nuklearni program služi isključivo u miroljubive svrhe.

Izvor: Agencije