Prošle godine ubijeno za trećinu manje novinara nego 2020.

Tokom 2021. godine je ubijeno 45 novinara, od čega 20 u Aziji i na Pacifiku, objavila je Međunarodna federacija novinara.

Novinari i medijski radnici najčešće bivaju ubijeni jer su razotkrili korupciju, kriminal i zloupotrebu moći (Arhiva)

Ukupno 45 novinara i medijskih radnika ubijeno je 2021, što je za trećinu manje nego u prethodnoj godini no gubitak je osobito velik u Aziji, objavila je Međunarodna federacija novinara (IFJ).

“Brojka 45 među najnižima je otkako je IFJ počeo objavljivati godišnje izvještaje o novinarima ubijenima pri obavljanju njihove profesije, a uključuje ciljana ubistva, pogibije u unakrsnoj vatri te bombaške napade”, navodi se u priopćenju, prenosi AFP.

Organizacija, koja ima 600.000 članova u 140 zemalja, pobrojala je 2.721 novinara ubijenih u cijelom svijetu od 1991. godine.

“Opasnosti povezane s oružanim sukobima smanjile su se posljednjih godina jer je pristup medijskim djelatnicima sve ograničeniji i oni su sve manje prisutni u zonama sukoba”, objašnjava IFJ.

“Istovremeno, nastavljaju rasti prijetnje povezane s djelovanjem kriminalnih grupa i narkokartela i to od meksičkih slumova do evropskih gradova u Grčkoj i Holandiji i tu se događaju brojna ciljana ubistva”, navodi organizacija.

‘Slaba utjeha za nasilje’

Posmatrano po regijama, prvo mjesto po broju ubijenih medijskih radnika, njih 20 zauzima područje Azije i Pacifika, a slijede Amerike s 10, Afrika sa osam, Evropa sa šest te Bliski istok i arapski svijet s jednim ubijenim novinarom.

Toj brojci od 45 ubijenih novinara treba dodati pogibiju dvojice novinara u Iranu nesretnim slučajem.

Pad broja ubistava novinara u 2021. godini “dobra je vijest, no slaba je to utjeha za nasilje koje je uzelo živote devet novinara u Afganistanu, osam u Meksiku, četiri u Indiji te tri u Pakistanu”, ocjenjuje IFJ.

“Novinari i medijski radnici najčešće bivaju ubijeni jer su razotkrili korupciju, kriminal i zloupotrebu moći u zajednicama, gradovima i državama u kojima rade”, piše IFJ.

Organizacija poziva na donošenje “nove konvencije Ujedinjenih naroda za zaštitu novinara”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada