Nastavak razgovora o iranskom sporazumu u ponedjeljak

Pregovori, čiji fokus je osiguravanje pune provedbe iranskog nuklearnog sporazuma i povratak SAD-a sporazumu, nastavljeni su 29. novembra, nakon pauze od pet mjeseci.

Šef iranskog pregovaračkog tima o nuklearnom sporazumu, Ali Bagheri Kani otputovao je iz Beča u Teheran (EPA)

Razgovori u Beču o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma nastavit će se u ponedjeljak, nakon kratke pauze zbog novogodišnjih praznika.

Šef iranskog pregovaračkog tima o nuklearnom sporazumu, Ali Bagheri Kani otputovao je iz Beča u Teheran nakon sastanka s evropskom trojkom, ali i najavio da se već u ponedjeljak vraća radi nastavka razgovora.

Prvobitno je planirano da trenutni osmi krug razgovora bude održan nakon novogodišnjih praznika, ali su timovi odlučili da se ponovo okupe između dva praznika kako bi pokazali ozbiljnosti svojih namjera, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Pregovori, čiji fokus je osiguravanje pune provedbe iranskog nuklearnog sporazuma i povratak Sjedinjenih Američkih Država sporazumu, nastavljeni su 29. novembra, nakon pauze od pet mjeseci.

U pregovorima učestvuju zvaničnici Rusije, Kine, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Irana.

Pregovori u zastoju od ljeta

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine bili su u zastoju od kako je nova vlada preuzela vlast u Teheranu u julu prošle godine.

Iran sada traži drugačiji pristup u pregovorima sa zapadnim zemljama.

Konzervativna administracija iranskog predsjednika Ebrahima Raisija zauzela je oštar stav u pregovorima sa SAD-om, uvjetujući da administracija Joea Bidena ukine sankcije Iranu.

Washington je, s druge strane, ostao pri stavu da se Iran mora vratiti za pregovarački stol te se vratiti potpunom pridržavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Bivša američka administracija, na čelu s Donaldom Trumpom, u maju 2018. godine jednostrano se povukla iz nuklearnog sporazuma potpisanog između Irana i šest svjetskih sila, nakon čega je uslijedilo ponovno uvođenje sankcija.

Izvor: Agencije