Kim u novogodišnjoj poruci više o ekonomiji nego o bombama

Većinu obraćanja komunistički čelnik Sjeverne Koreje iskoristio je za unutrašnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika.

Kim Jong-un: Državu čeka velika borba na život ili smrt (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un desetu godinu na vlasti zaključio je govorom u kojem je, za razliku od prošlih godina, spominjao tvornice traktora i školske uniforme umjesto nuklearnog naoružanja i Sjedinjenih Američkih Država, prenose državni mediji u subotu.

Glavni ciljevi Sjeverne Koreje za 2022. godinu bit će pokretanje ekonomskog razvoja i unapređenje života stanovnika, a državu čeka “velika borba na život ili smrt“, rekao je Kim u govoru u petak, na kraju četvrtog plenarnog zasjedanja Centralnog odbora Radničke partije Koreje (WPK), koje je počelo u ponedjeljak.

Taj se susret poklopio s 10. godišnjicom Kimovog preuzimanja zemlje nakon smrti oca Kim Il-sunga 2011. godine.

Zemlja izoliranija nego ikada

Kim bi prošle govore za Novu godinu iskoristio za velike političke najave, poput diplomatskog angažmana s Južnom Korejom i Sjedinjenim Američkim Državama.

No, sažeci njegovog govora objavljeni u sjevernokorejskim državnim medijima ove godine ne spominju značajno SAD, osim u referenci na neodređene razgovore o odnosu između dvije Koreje i “vanjska pitanja“.

Govor je naglasio ekonomske probleme s kojima je Kim suočen kod kuće, gdje je samonametnuto zatvaranje granica zbog korona virusa učinilo Sjevernu Koreju izoliranijom nego ikada.

Međunarodne organizacije upozoravaju na moguće nestašice hrane i humanitarnu krizu.

“Glavni zadatak koji čeka našu partiju i narod iduće godine je pružiti sigurnu garanciju za provedbu petogodišnjeg plana i dovesti do iznimne promjene u razvoju zemlje i standardu života“, rekao je Kim, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Ultramoderni oružani sistemi’

Većinu svog obraćanja komunistički čelnik iskoristio je za unutarnja pitanja, poput ambicioznog plana za ruralni razvoj i prehrane stanovnika, školskih uniformi i potrebe borbe protiv “praksi koje nisu socijalističke“.

Državni mediji govore o “razvoju ultramodernih oružanih sistema“ kao najvećeg postignuća u protekloj godini, a Kim je naglasio i kako treba jačati nacionalnu odbranu zbog nestabilne međunarodne situacije.

Kim nije spomenuo američki poziv na razgovore o denuklearizaciji ili južnokorejsku inicijativu o formalnom dovršetku Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Izvor: Agencije