Japan razvija vakcinu koja doživotno štiti od COVID-19

Profesor Michinori Kohara kaže kako je rad na ovoj vakcini počeo već u aprilu 2020. godine, odnosno na samom početku pandemije korona virusa.

Kompanija Nobelpharma Co. bit će zadužena za provođenje prve i druge faze kliničkih ispitivanja ove vakcine (EPA - Ilustracija)

Japanski naučnici u Tokiju na putu su da razviju anticovid vakcinu “iz snova“, koja pruža doživotnu zaštitu od smrtonosnog virusa.

Kako piše dnevnik Japan Times, u Japanu već neko vrijeme je u toku rad naučnika koji nastoje razviti revolucionarnu vakcinu koja će garantirati doživotnu zaštitu od korona virusa, prenosi Tanjug.

U razgovoru s novinarom ovog najstarijeg tokijskog dnevnika na engleskom jeziku, profesor Michinori Kohara je ispričao kako je već na početku 2020. godine počeo razmišljati o vakcini koja bi pomogla da se potpuno iskorijeni korona virus.

Ispitivanja do početka 2023.

Kohara kaže kako je rad na ovoj vakcini počeo već u aprilu iste godine, odnosno na samom početku pandemije korona virusa.

Ukoliko rad japanskog naučnog tima bude uspješan, oni će svijetu moći ponuditi vakcinu koja u roku od sedam dana poslije inokulacije u organizmu stvara veoma moćna antitijela koja pružaju dugoročnu zaštitu.

Japanska farmaceutska kompanija Nobelpharma Co. bit će zadužena za provođenje prve i druge faze kliničkih ispitivanja ove vakcine do početka 2023. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada