Stotinu povrijeđenih Palestinaca na protestima širom Zapadne obale

Nasilje zabilježeno tokom demonstracija solidarnosti sa šest Palestinaca koji su uspjeli pobjeći iz izraelskog zatvora ranije ove sedmice.

Stotine su protestirale u Ramallahu, Nablusu, Bethlehemu i Hebronu, kao i u okolnim naseljima i selima (Reuters)

Deseci Palestinaca su povrijeđeni na okupiranoj Zapadnoj obali, u sukobu sa izraelskim vojnicima tokom demonstracija solidarnosti sa šest Palestinaca koji su uspjeli pobjeći iz izraelskog zatvora ranije ove sedmice.

Članovi porodica palestinskih zatvorenika su uhapšeni tokom velike operacije potrage za šest muškaraca koji su iskopali tunel i pobjegli u ponedjeljak iz zatvora Gilboa.

Izraelske snage koristile su suzavac, gumene metke i „žive“ metke tokom okršaja sa okupljenima na skupovima u srijedu navečer u mnogim gradovima Zapadne obale, a palestinski Crveni polumjesec navodi kako je ranjeno i povrijeđeno najmanje 100 osoba.

Zatvor bez optužbi

Stotine su protestirale u Ramallahu, Nablusu, Bethlehemu i Hebronu, kao i u okolnim naseljima i selima, kako bi iskazali podršku za šest pobjeglih i za ostale zatvorene Palestince koji trpe kaznene mjere u izraelskim zatvorima nakon bijega šestorke, navodi Udruženje palestinskih zatvorenika.

Pet pripadnika Islamskog džihada i jedan iz Fataha služili su višestruke kazne doživotnog zatvora ili su bili zatvoreni bez optužbe što je nezakonito po međunarodnom zakonu.

Na skupovima, okupljeni su uzvikivali „sloboda“ i mahali palestinskim zastavama.

Kako navodi palestinski Crveni polumjesec, još tri Palestinca su povrijeđena u okupiranom Istočnom Jerusalemu gdje su izraelske snage koristile gumom presvučene metke i zvučne bombe.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO