Sjeverna Koreja: Vojna parada uz prisustvo Kima, ali bez raketa

U dosadašnjim izvještajima nisu zabilježene niti pomenute rakete, a Kim nije održao nikakav govor.

Sjeverna Koreja proslavila je 73. godišnjicu svog osnivanja noćnom vojnom paradom, a prema dosadašnjim izvještajima državnih medija uz defile vojnika ove godine nije zabilježeno demonstriranje novih raketnih projektila.

Vrhovni vođa Kim Jong-un prisustvovao je paradi u glavnom gradu Pjongjangu koja je počela u ponoć, a vojni avioni nadlijetali su trg Kim Il Sung u formaciji, prema izvještaju sjevernokorejske agencije KCNA prenosi Reuters.

Novine Rodong Sinmun, glasilo vladajuće Radničke partije, objavile su fotografije ljudi u narandžastoj zaštitnoj opremi sa gas maskama koji su simbolizovali napore zemlje u borbi protiv korona virusa, i vojnih pješadijskih jedinica kako marširaju uz nekoliko višecijevnih raketnih bacača.

Bez raketa i govora Kim Jong-una

U dosadašnjim izvještajima nisu zabilježene niti pomenute rakete, a Kim nije održao nikakav govor, za razliku od prošlog oktobra kada je država održala noćnu vojnu paradu na kojoj su prikazane do tada nezabilježene interkontinentalne balističke rakete.

(KCNA)

Nakon događaja u oktobru prošle godine, u januaru je održana još jedna noćna vojna parada, a pripreme za ovu posljednju uočene su ranije na satelitskim snimcima, o kojima su prošle sedmice izvještavali specijalizovani portali za praćenje događaja u Sjevernoj Koreji “NK News” i “38 North”, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

Razgovori sa ciljem da se Pjongjang ubijedi da odustane od nuklearnog oružja i arsenala balističkih projektila su u zastoju posljednjih godina, a administracija američkog predsjednika Joea Bidena najavila je nastavak diplomatskih napora kako bi se postigla sjevernokorejska denuklearizacija, ali za sada nije pokazala spremnost da ispuni zahtjeve te zemlje za ublažavanje sankcija.

(Video: KCNA via Reuters)

Izvor: Agencije