Putin: Amerikanci su krivi za krizu u Afganistanu

Ruski predsjednik je dodao kako se zemlje BRICS-a dosljedno zalažu za uspostavljanje mira u Afganistanu.

Putin: Aktuelna faza krize u Afganistanu direktna je posljedica neodgovornih pokušaja vanjskog nametanja tuđih vrijednosti (EPA)

Situacija u svijetu i dalje je izuzetno turbulentna, a nova faza krize u Afganistanu povezana je sa pokušajima nametanja tuđih vrijednosti, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na online samitu BRICS-a, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

„Aktuelna faza krize u Afganistanu direktna je posljedica neodgovornih pokušaja vanjskog nametanja tuđih vrijednosti, težnje za izgradnjom takozvanih demokratskih struktura metodama društveno-političkog inženjeringa, ne uzimajući u obzir ni historijske ili nacionalne vrijednosti drugih naroda, zanemarujući tradicije po kojima se živi u drugim zemljama“, smatra Putin, prenosi Sputnjik.

Kako je ocijenio ruski lider, povlačenje Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika iz Afganistana dovelo je do pojave nove krizne situacije i još nije jasno kako će sve ovo utjecati na regionalnu i globalnu sigurnost.

Narkotici i terorizam

On je naglasio kako Rusija, zajedno sa drugim zemljama BRICS-a, posebnu pažnju posvećuje ovoj situaciji.

Kako je naveo, zemlje BRICS-a nisu zainteresirane za trgovinu narkoticima i širenje terorizma iz Afganistana.

„Zainteresirani smo da zaustavimo tok migracija kako bi Afganistanci mogli živjeti mirno i dostojanstveno u svojoj domovini“, konstatirao je Putin.

Ruski predsjednik je dodao kako se zemlje BRICS-a dosljedno zalažu za uspostavljanje mira u Afganistanu.

BRICS je neformalno međudržavno udruženje Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO